Tradycyjny włoski deser o niepowtarzalnym smaku
Cannoli to jeden z najbardziej rozpoznawalnych deserów pochodzących z Sycylii. Charakterystyczne rurki wykonane z chrupiącego ciasta są nadziewane słodkim kremem – najczęściej na bazie ricotty. Wersje klasyczne zawierają dodatki takie jak wanilia, czekolada czy kandyzowane owoce. Jednak to pistacje, zwłaszcza te pochodzące z Bronte na Sycylii, nadają kremowi wyjątkowej głębi i elegancji. Cannoli z pistacjami to wariant, który zyskał uznanie nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie.

Klasyczne cannoli z kremem pistacjowym
Tradycyjne cannoli ma intensywnie pistacjowe nadzienie, jest też wersja czekoladowa i śmietankowa na bazie ricotty. Krem w wariancie pistacjowym również jest przygotowywany jest na bazie ricotty i cukru pudru, do których dodaje się pastę pistacjową. Jego smak wzbogacają siekane pistacje oraz opcjonalnie odrobina ekstraktu waniliowego. Rurki do cannoli warto przygotować samodzielnie, ale można również wykorzystać gotowe (dostępne np. we włoskich delikatesach), co czyni ten przepis łatwym do wykonania choćby dla mniej doświadczonych cukierników.
Przepis na sycylijskie cannoli z pistacjami
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta cynamonu
- 1 żółtko
- 20 g cukru pudru
- 30 g masła, bardzo miękkiego
- 5 łyżek wina Marsala
- roztrzepane białko do smarowania
Składniki na krem
- 500 g serka ricotta
- 75 g pasty pistacjowej (znanego również jako Fior di Pistacchio)
- 125 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- garść posiekanych pistacji do dekoracji
Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób przez kilka minut mikserem, owiń folią i schłodź w lodówce. Rozwałkuj na cienki placek, wytnij z niego kółka o średnicy 10 cm, owiń dookoła metalowych rurek i sklej połączone brzegi białkiem. Rozgrzej w garnku olej do temperatury 175 st. Celsjusza i smaż rurki, aż będą miały złotobrązowy kolor. Po wyjęciu z oleju odsącz je na papierowych ręcznikach.
Wykonanie kremu: przełóż do miski ser ricotta, cukier, ekstrakt waniliowy i pastę pistacjową, delikatnie wymieszaj szpatułką, aż składniki się połączą, włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Gdy rurki będą wystudzone, napełnij je kremem pistacjowym, a końce obtocz w posiekanych pistacjach. Najlepiej jeść je od razu po wykonaniu, wtedy są najsmaczniejsze.
Cytrynowo-pistacjowa wariacja na temat cannoli Jamiego Olivera
Znany kucharz proponuje wersję cannoli z pistacjami z dodatkiem skórki cytrynowej, nadającej deserowi świeżości. W jego przepisie, pochodzącym z „Jamie Magazine”, znajdziemy między innymi ricottę, cukier puder, skórkę z cytryny oraz siekane pistacje. Krem ten jest lekki i aromatyczny, a podany w chrupiących rurkach staje się doskonałą propozycją na elegancki deser. Dodatkowo Jamie sugeruje obtoczenie brzegów cannoli w pokruszonych pistacjach i skórce cytrynowej dla podkreślenia smaku.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki + do posypania
- 50 g cukru pudru
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta cynamonu
- skórka z 1 cytryny
- 4 łyżki marsali
- 1 jajko (żółtko do ciasta, białko do sklejania)
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 litry oleju słonecznikowego (do smażenia)
Składniki na nadzienie:
- 150 g cukru pudru
- 400 g ricotty
- 150 g mascarpone
- 150 g jogurtu greckiego
- skórka z 2 cytryn i sok z 1 cytryny
- 1½ łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
- 75 g pistacji (25 g do nadzienia, reszta do dekoracji)
Przygotowanie: Z mąki, cukru pudru, sody, cynamonu, skórki cytrynowej, marsali, żółtka i masła zagnieć ciasto. Odstaw na 20 minut. Rozwałkuj i rozciągnij ciasto na cienkie paski, wytnij krążki (ok. 10 cm średnicy), owiń wokół rurek, sklejając białkiem. Smaż w oleju rozgrzanym do 180°C przez 1 minutę. Ostudź i zdejmij z foremek. Przygotuj krem: ubij ricottę, mascarpone, jogurt i cukier puder. Dodaj skórkę i sok z cytryny, kandyzowaną skórkę i 25 g pistacji. Nadziej skorupki kremem, udekoruj pozostałymi pistacjami i posyp cukrem pudrem.
Którą wersję cannoli z pistacjami wypróbujesz jako pierwszą? Obie są pyszne!