Kolorowa sałatka z cukinii na zimę

ania-gotuje.pl 9 godzin temu

To najlepsza sałatka z cukinii w słoiku na zimę. Wyważony smak chrupiących warzyw i kolorowy wygląd przyciąga uwagę gości przy stole. Sprawdzi się do grilla oraz większości obiadów. Zobacz jak w prosty sposób zrobić pyszną sałatkę z cukinii do słoików. Jestem pewna, iż uda się każdemu.

W moim ogrodzie cukinia rośnie jak szalona, dlatego co roku robię z niej przetwory na zimę. Sałatka jest z cukinii i papryki, ale znajdziesz w niej także paski marchewki oraz cebulę. Możesz też dodać innych warzyw. Słodko octowa zalewa do sałatki z ogórkami ma wyważony smak, dlatego korzystam z niej i w tej sałatce.

Składniki:

Z podanych składników wyjdzie około 6 dużych słoików o pojemności 0,9 litra.

  • 3 kg młodej cukinii
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 500 g cebuli
  • 300 g marchewki
  • 1 czosnek średniej wielkości

Zalewa do warzyw:

  • szklanka octu lub 2 szklanki octu jabłkowego
  • szklanka oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 75 g soli (5 łyżek)
  • 15 ziaren czarnego pieprzu
  • 12 ziaren ziela angielskiego

Sposób wykonania sałatki z cukinii

Do zrobienia sałatki przyda nam się duża miska, w której będziemy mieszać pokrojone warzywa. Cukinię możesz pokroić za pomocą: noża, robota kuchennego lub tarki z ostrzem. Do sałatki najlepiej użyć młodych cukinii, bo nie trzeba ich obierać, ani usuwać nasion.

Krok 1 – przygotowuję warzywa

Młode cukinie dokładnie szoruję pod bieżącą, zimną wodą. Następnie odkrawam końcówki i nieobierane kroję w 3 lub 5 mm plastry. Posypuję solą i mieszam w dużej misce lub garnku. Odstawiam na 2 godziny i przykrywam. Po tym czasie cukinia puści sok, którego nie wylewam.

Gdy cukinia puszcza sok, przygotowuję pozostałe warzywa. Marchewkę obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Paprykę myję pod bieżącą, zimną wodą. Usuwam gniazda nasienne i białe błonki. Kroję w 1 cm paski. Cebulę obieram i kroję w piórka. Ząbki czosnku obieram i kroję w drobną kostkę. Pokrojone warzywa wrzucam do miski z cukinią.

Następnie wlewam ocet oraz olej i posypuję cukrem. Dodaję ziarna ziela angielskiego i pieprzu czarnego. Całość dokładnie mieszam ze sobą, przykrywam i odstawiam jeszcze na około 2 godziny.

Gdy warzywa moczą się w zalewie i puszczają sok, przygotowuję słoiki i nakrętki. Mniejsze ilości wyparzam wrzącą wodą, a większe myję w zmywarce do naczyń. Ranty słoików oraz nakrętki wycieram do suchego.

Krok 3 – przekładam warzywa z zalewą w słoikach

Do czystych i wyparzonych słoików przekładam pokrojone warzywa wraz z sokiem. Całość dociskam i lekko mieszam, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pozostawiam 1 – 2 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Ranty słoików wycieram do suchego i zakręcam.

Krok 3 – pasteryzuję sałatkę

Pamiętaj, iż zimne słoiki wstawiamy do zimnej wody, a gorące do gorącej.
Do szerokiego garnka wlewam zimną wodę do 3/4 wysokości słoików. Na dno kładę bawełnianą ściereczkę kuchenną. Do tak przygotowanego garnka umieszczam słoiki z ogórkami, tak aby nie stykały się ze sobą. Wodę zagotowuję i gotuję na małym ogniu, aby lekko bulgotała. Pasteryzuję około 20 minut słoiki o pojemności 900 ml i około 10 – 15 minut słoiki o pojemności 500 – 720 ml. Czas liczę oczywiście od zagotowania się wody.

Większe ilości słoików pasteryzuję w piekarniku. Słoki z sałatką umieszczam w chłodnym piekarniku i nagrzewam do 110 stopni. Gdy się nagrzeje, pasteryzuję przez 15 minut w 110 stopniach.

Słoiki ostrożnie wyjmuję, układam do góry dnem i przykrywam kocem lub ręcznikiem. Gdy ostygną wynoszę w chłodne miejsce. Sałatka z cukinii gotowa jest do spożycia już po 5 – 7 dniach. Pięknie prezentuje się na talerzu i zachwyca smakiem.
Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału