Kotlety mielone ze szparagami

dibloguje.pl 11 godzin temu

Kotlety mielone ze szparagami to pyszne urozmaicenie klasyki. Z zewnątrz wyglądają jak tradycyjne kotlety, ale w środku kryją miękkie, wiosenne szparagi. To proste danie, które nie wymaga wymyślnych składników ani długiego przygotowania, a sprawdza się zarówno na codzienny obiad, jak i jako coś trochę innego niż zwykle. Smacznego!
Ilość: 8-9 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut

Kotlety mielone ze szparagami – składniki:


  • 400g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • papryka słodka w proszku
  • majeranek
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • około 10 szparagów

Ponadto:

  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia


Kotlety mielone ze szparagami – przygotowanie:


Szparagi należy ugotować i pozostawić do ostudzenia. Jak gotować szparagi? Zobacz TU. Gotowe szparagi pokroić na 2 lub 3 kawałki
Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrobić. Całość doprawić do smaku. Następnie z masy mięsnej należy uformować kotlety – nadziewając je szparagami.
(Porcję mięsa rozpłaszczyć dłonią, na środku umieścić po 3 kawałki szparaga i odpowiednio uformować.)
Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Współpraca ze sklepem Swojski Wyrób.
Idź do oryginalnego materiału