Za koordynację projektu odpowiada Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT), która od lat konsekwentnie wspiera promocję regionalnej kuchni.
– Akcja ma na celu promocję kulinarnego dziedzictwa poprzez jego współczesną interpretację – autorską, sezonową i opartą na jakości – podkreśla Jan Mazurczak, prezes PLOT.
W każdej z restauracji biorących udział w akcji przygotowano autorskie zestawy dań opartych na lokalnych składnikach i przepisach. Tradycyjne produkty, jak bób, szparagi, czarny bez (hyćka), mirabelki, czy rabarbar zyskują nowe oblicze dzięki kreatywności kucharzy. W menu nie zabraknie także klasyki: pyry z gzikiem, kaczki z pyzami czy zup inspirowanych dawną kuchnią wielkopolskich domów.
Choć najczęściej restauracje proponują zestaw trzech dań, liczba pozycji, styl serwowania i ceny zależą od charakteru każdego miejsca. Część lokali oferuje również opcję pairingu, czyli odpowiednio dobranych win, piw rzemieślniczych lub napojów bezalkoholowych.
– Nowy projekt to szansa, by pochwalić się jakościowymi produktami i potrawami bazującymi na naszej bogatej, regionalnej tradycji kulinarnej – dodaje Jakub Pindych, ekspert kulinarny PLOT.
W akcji bierze udział 16 starannie wybranych restauracji z Poznania i okolic, w tym te uhonorowane przez przewodnik Michelin:
- A nóż widelec (wyróżnienie Michelin),
- Bazar 1838,
- Concordia Taste,
- CUCINA (wyróżnienie Michelin),
- Dwór Skrzynki 1871,
- Figa (Plewiska),
- Fromażeria (wyróżnienie Michelin),
- Hyćka,
- Hotel NH Poznań,
- Hotel HP Park (Restauracja Panorama),
- Po Swojemu,
- POSTO (wyróżnienie Michelin),
- Ratuszova,
- SPOT. (wyróżnienie Michelin),
- The Time (wyróżnienie Michelin),
- Złota Kaczka
Pełna lista oraz szczegóły dostępne są na stronie akcji: visitpoznan.pl/smaczne-lato-w-poznaniu
Warto zarezerwować wcześniej
Ze względu na sezonowy i ograniczony charakter oferty, organizatorzy zachęcają do wcześniejszego kontaktu z wybraną restauracją. Rezerwację najlepiej złożyć co najmniej z jednodniowym wyprzedzeniem.
– Nasza wakacyjna akcja to prawdziwa uczta dla smakoszy i doskonała okazja, by poznać na nowo bogactwo polskiej kuchni – tej najbliższej sercu, bo zakorzenionej w regionie – podsumowuje Jan Mazurczak.