Letni smak Wielkopolski. Ruszyła kulinarna akcja „Smaczne lato w Poznaniu”

codziennypoznan.pl 6 godzin temu

Za koordynację projektu odpowiada Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT), która od lat konsekwentnie wspiera promocję regionalnej kuchni.

– Akcja ma na celu promocję kulinarnego dziedzictwa poprzez jego współczesną interpretację – autorską, sezonową i opartą na jakości – podkreśla Jan Mazurczak, prezes PLOT.

W każdej z restauracji biorących udział w akcji przygotowano autorskie zestawy dań opartych na lokalnych składnikach i przepisach. Tradycyjne produkty, jak bób, szparagi, czarny bez (hyćka), mirabelki, czy rabarbar zyskują nowe oblicze dzięki kreatywności kucharzy. W menu nie zabraknie także klasyki: pyry z gzikiem, kaczki z pyzami czy zup inspirowanych dawną kuchnią wielkopolskich domów.

Choć najczęściej restauracje proponują zestaw trzech dań, liczba pozycji, styl serwowania i ceny zależą od charakteru każdego miejsca. Część lokali oferuje również opcję pairingu, czyli odpowiednio dobranych win, piw rzemieślniczych lub napojów bezalkoholowych.

– Nowy projekt to szansa, by pochwalić się jakościowymi produktami i potrawami bazującymi na naszej bogatej, regionalnej tradycji kulinarnej – dodaje Jakub Pindych, ekspert kulinarny PLOT.

W akcji bierze udział 16 starannie wybranych restauracji z Poznania i okolic, w tym te uhonorowane przez przewodnik Michelin:

  1. A nóż widelec (wyróżnienie Michelin),
  2. Bazar 1838,
  3. Concordia Taste,
  4. CUCINA (wyróżnienie Michelin),
  5. Dwór Skrzynki 1871,
  6. Figa (Plewiska),
  7. Fromażeria (wyróżnienie Michelin),
  8. Hyćka,
  9. Hotel NH Poznań,
  10. Hotel HP Park (Restauracja Panorama),
  11. Po Swojemu,
  12. POSTO (wyróżnienie Michelin),
  13. Ratuszova,
  14. SPOT. (wyróżnienie Michelin),
  15. The Time (wyróżnienie Michelin),
  16. Złota Kaczka

Pełna lista oraz szczegóły dostępne są na stronie akcji: visitpoznan.pl/smaczne-lato-w-poznaniu

Warto zarezerwować wcześniej

Ze względu na sezonowy i ograniczony charakter oferty, organizatorzy zachęcają do wcześniejszego kontaktu z wybraną restauracją. Rezerwację najlepiej złożyć co najmniej z jednodniowym wyprzedzeniem.

Nasza wakacyjna akcja to prawdziwa uczta dla smakoszy i doskonała okazja, by poznać na nowo bogactwo polskiej kuchni – tej najbliższej sercu, bo zakorzenionej w regionie – podsumowuje Jan Mazurczak.

Idź do oryginalnego materiału