

Zamrażarka to urządzenie, które umożliwia długoterminowe przechowywanie żywności w warunkach chłodniczych. Dzięki zastosowaniu bardzo niskiej temperatury przechowywane w niej produkty zachowują swoją świeżość, smak oraz wartości odżywcze choćby przez wiele miesięcy. Nie wszyscy wykorzystują jednak w pełni jej potencjał, dlatego przedstawiamy listę dziesięciu zaskakujących produktów, które nadają się do mrożenia. Przeczytaj i sprawdź, czy o nich wiedziałaś!
1. Czosnek
Czosnek można mrozić na różne sposoby. W zależności od indywidualnych preferencji obrane ząbki możesz mrozić w całości, w plasterkach lub rozdrobniony. Do mrożenia czosnku dobrze sprawdzi się silikonowa foremka do lodu, dzięki której bez problemu wyciśniesz zamrożoną porcję do potrawy.

2. Drożdże
Drożdże najlepiej mrozić w mniejszych porcjach. Każdy kawałek należy obwinąć, np. papierem do pieczenia, a następnie umieścić wszystkie jednym woreczku lub pudełku. Uwaga! Po rozmrożeniu drożdże mogą charakteryzować się niższą aktywnością — dobrze sprawdzą się w przypadku długo wyrastających wypieków.

3. Jajka
Jajka można mrozić wyłącznie po ich rozbiciu i rozdzieleniu — osobno należy przechowywać białka i żółtka. Najlepiej zamrażać je w szczelnych pojemnikach lub porcjowane w foremkach do lodu.

4. Masło
Masło również najlepiej mrozi się w porcjach, ponieważ ułatwia to jego późniejsze wykorzystanie. Kostki można oddzielić od siebie papierem do pieczenia i mrozić wszystkie w jednym woreczku lub pudełku.

5. Mleczko kokosowe
Mleczko kokosowe nadaje się do mrożenia, ale w jego wyniku może się rozwarstwiać. Z tego powodu po rozmrożeniu należy je dobrze zblendować. Aby było wygodniejsze w użyciu, można w tym celu wykorzystać foremkę do lodu, które umożliwi wygodny podział na małe porcje.

6. Twaróg
Twaróg również może zmienić swoją konsystencję po rozmrożeniu, dlatego nie zaleca się spożywania rozmrożonego twarogu bezpośrednio. Zamiast tego świetnie sprawdzi się jako składnik różnych potraw i wypieków.

7. Imbir
Imbir może być mrożony w różnych formach. Można zamrozić go w kawałkach, w całości lub zetrzeć. Wybór ten warto dostosować do planów na jego późniejsze wykorzystanie. Większe kawałki można mrozić w pudełku lub woreczku, a porcje drobno startego imbiru najwygodniej będzie przechować w foremce na lód.

8. Ser żółty
Ser żółty po rozmrożeniu może tracić swoją elastyczność i stawać się kruchy. Sery dobrej jakości, starte lub pokrojone w plastry lepiej zachowują swoją konsystencję, ale niezależnie od tego, jaki ser zamrozimy, po rozmrożeniu najlepiej wykorzystać go do roztapiania, np. na pizzy.

9. Chleb
Chleb zamrożony w kromkach, przechowywany w szczelnym woreczku lub folii, po rozmrożeniu wygląda i smakuje tak samo, jak świeży. Najlepiej przechowywać go przez maksymalnie 3 miesiące i rozmrażać w temperaturze pokojowej.

10. Koncentrat pomidorowy
Mrożony w małych porcjach, np. oddzielonych papierem do pieczenia i umieszczonych w szczelnym opakowaniu lub w foremkach do lodu świetnie zachowuje swoje adekwatności i zapobiega marnowaniu niezużytych resztek. Do potraw można dodawać go bez uprzedniego rozmrożenia.
