Małe conieco

magazynpismo.pl 4 godzin temu

Ja mam kilku ulubieńców. Nauczyli mnie, jak piec sernik baskijski i makowiec japoński. Dowiedziałam się od nich, iż najlepszy ryż to ten z masłem i sosem sojowym, a truskawki naprawdę dobrze smakują z kremem balsamicznym i mozzarellą. Dlatego z okazji wakacji albo – jak kto woli – z okazji lata zapraszamy do lektury ich przepisów kulinarnych. Niech rozbudzą zmysły i staną się dla Was inspiracją. Może skłonią kogoś do wymyślenia własnych pyszności. A może przypomną, iż najlepsze smaki to te najprostsze – jak świeży chleb posmarowany masłem i posypany cukrem.

Smacznego!

Katarzyna Kazimierowska

Chcesz przeczytać więcej na temat jedzenia? Zamów wydanie specjalne Pisma, które w całości poświęcamy temu zagadnieniu.Możesz zamówić tegoroczną edycję „Wokół Jedzenia” w trzech formatach: w druku, w wersji audio i na czytniki.

Szymon Dudek (IG:
)

Hot egg

Jako wielki fan omletu mógłbym polecić klasykę, ale dziś będzie wersja deluxe. Hot egg – czyli śniadaniowa alternatywa dla hot doga. W maślanej bułce układa się delikatny i puszysty omlet, podkręcony ostrym, chrupiącym chilli w oleju. Do tego szczypiorek, odrobina majonezu i… wystarczy. To danie, które otula, a jednocześnie prowokuje ostrością i teksturą dodatków z oleju chilli.

Składniki:

2–3 jajka

masło (do smażenia)

1 podłużna maślana bułka

szczypiorek

sól

majonez

1 łyżeczka crispy chilli oil (przepis znajdziecie na moim profilu)

Wykonanie:

  1. 1.Bułkę przekrój wzdłuż(tak jak na hot doga) i delikatnie podsmaż na maśle lub upiecz w piekarniku, aż będzie lekko chrupiąca z zewnątrz, ale wciąż miękka w środku.

  2. 2.Przygotuj omlet francuski: wbij 2–3 jajka do miski, dodaj szczyptę soli i roztrzep dokładnie widelcem. Rozpuść na patelni kawałek masła i wlej jajka na średnio rozgrzaną patelnię. Smaż na małym ogniu, mieszając i ruszając patelnią, a potem zostaw, aby omlet się ściął i gotowy zawiń w rulon. Powinien być delikatny i puszysty. Póki jest ciepły, posmaruj go na wierzchu odrobiną zimnego masła.

  3. 3.Złóż wszystko w całość: do ciepłej bułki włóż omlet, posmaruj go kapką majonezu (z jednej strony lub z obu), dodaj na górę posiekany szczypiorek i olej chilli wedle uznania.

  4. 4.Podawaj od razu– ciepłe, otulające, z wyraźnym pazurem. Idealne na leniwe śniadanie albo jako comfort food po ciężkim dniu.

Fot. archiwum własne

Szymon Dudek– Człowiek od Jedzenia. Zaczynał w domowej kuchni, następnie gotował zawodowo w Polsce i za granicą, aż w końcu ruszył w świat z głodem nowych smaków i historii. Od parujących ulicznych garów w Azji po sterylne kuchnie fine diningu, wszędzie szuka tego samego: smaku, idei i ludzi. Tworzy treści, które karmią nie tylko zmysły, ale przede wszystkim ciekawość świata. Jego misją jest odkrywanie najbardziej interesujących miejsc – zarówno prostych niedocenionych barów, jak i ambitnych restauracji z wyróżnieniami – i dzielenie się nimi z innymi.

Małgorzata Szumska (IG:
)

Zupa z pokrzywy

To zupa mojego dzieciństwa, smak przywieziony przez moich dziadków z Wileńszczyzny. Wiąże się z nim tęsknota, melancholia i miłość do rodziny. Dziadkowie byli istotną częścią mojego świata. Gdy ich zabrakło, właśnie takie drobne rzeczy – jak smak zupy – przypominają mi o nich i sprawiają, iż znów są obecni w moim życiu.

Składniki (na 4 porcje):

2 garści młodych listków pokrzywy (najlepiej zebrane z czystego terenu)

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

2 ziemniaki

1 marchew

1 korzeń pietruszki (lub kawałek selera)

1 łyżka masła lub oliwy

1 litr bulionu warzywnego lub wody

sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

2 łyżki śmietany lub mleka kokosowego (do zabielenia, opcjonalnie)

1 jajko na twardo lub grzanki jako dodatek (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. 1. Pokrzywę dokładnie umyj w zimnej wodzie. Sparz wrzątkiem, odcedź i posiekaj.

  2. 2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Zeszklij na maśle lub oliwie w garnku.

  3. 3. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę. Podsmaż przez kilka minut.

  4. 4. Całość zalej bulionem. Gotuj około 15 minut, aż warzywa zmiękną.

  5. 5. Dodaj pokrojoną pokrzywę i gotuj jeszcze 5–7 minut.

  6. 6. Zmiksuj całość blenderem na krem (lub zostaw w wersji z kawałkami).

  7. 7. Dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej.

  8. 8. Opcjonalnie dodaj śmietanę lub mleko kokosowe, żeby uzyskać łagodniejszy smak.

Serwuj z:

  • jajkiem na twardo,

  • grzankami czosnkowymi,

  • prażonymi pestkami dyni,

  • łyżką jogurtu lub śmietany na wierzchu.

Fot. archiwum własne

Małgorzata Szumska– pisarka, autorka m.in. książekZielona sukienka.Przez Rosję i Kazachstan śladami rodzinnej historiiorazUważnik. Przewodnik świadomego podróżowania. Przedsiębiorczyni – właścicielka kultowego Złotego Jaru i Starej Kruszarni na Dolnym Śląsku. Prezeska Kopalni Złota w Złotym Stoku. Aktywistka i podróżniczka. Otrzymała nagrodę Influencers Live Award 2025 za pomoc osobom poszkodowanym w powodzi w 2024 roku.

W Złotym Jarze prowadzi restaurację w duchu slow, opartą na kuchni dolnośląskiej, łącząc tradycyjne dania niemieckie z daniami ze wschodu przywiezionymi tu przez przesiedlonych Polaków. Kocha Dolny Śląsk i jest mocno zaangażowana w działania na rzecz promocji swojego regionu i tożsamości dolnośląskiej.

Agnieszka Świetlik (IG:
)

Pyszna sałatka z komosą ryżową i soczewicą

Ta sałatka to nie tylko interesujące połączenie smaków, ale także prawdziwa bomba wartościowych składników odżywczych. Co ciekawe, inspiracją do jej powstania była kupiona na słowackiej stacji benzynowej sałatka. Znajdowała się na półce z napisem „cerstve”, co u naszych sąsiadów oznacza „świeże”. Dlatego żartobliwie nazywam tę sałatkę „czerstwą”, co może nie brzmi zachęcająco. Zapewniam jednak, iż jest zdrowa i bardzo smaczna!

Składniki (na 1 porcję):

duża garść różnych sałat

kawałek surowego brokuła pokrojonego na mniejsze kawałeczki

garść pomidorków koktajlowych (pokrojonych na ćwiartki)

2 plasterki czerwonej cebuli (pokrojone na ćwiartki)

2–4 łyżki ugotowanej …

Idź do oryginalnego materiału