Jarzębina to jeden z symboli jesieni, który stanowi również klimatyczną ozdobę. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, iż z tych drobnych owoców można przygotować wspaniałe domowe przetwory. Choć nie nadają się one do jedzenia na surowo, świetnie sprawdzą się jako baza do dżemu pełnego witamin i cennych składników.
Dżem z jarzębiny — skarbnica zdrowia, o której mało kto słyszał
Owoce jarzębiny to wciąż niedoceniony składnik w kuchni. Co prawda nie nadają się do spożywania na surowo, ale już po zamrożeniu czy ugotowaniu sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Obróbka niweluje goryczkę jarzębiny, nie niwelując przy tym cennych adekwatności tych małych owoców, a jest ich całkiem sporo.
Smaczną propozycją jest dżem przygotowany z owoców jarzębiny. To skarbnica wartości odżywczych takich jak liczne witaminy i minerały, w tym witamina C, potas, wapń czy też magnez. Jarzębina jest także świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które wspomagają neutralizowanie wolnych rodników.
Ponadto poprzez adekwatności zawarte w owocach jarzębiny, przygotowany z nich dżem wspiera odporność i wspomaga pracę układu pokarmowego, pomagając przy zaparciach czy też biegunkach. Sprawdzi się także jako wsparcie przy drobnych stanach zapalnych i regeneracji organizmu w okresie przeziębień. Jest więc trafną propozycją przetworu, który powinien znaleźć się na półkach w twojej spiżarni tej jesieni.
Zobacz także: Mało kto piecze ciasto z tymi owocami. Robi się je ekspresowo i tak samo znika z talerza
Jak zrobić dżem z jarzębiny? Receptura krok po kroku
Dżem z jarzębiny charakteryzuje się ciekawym smakiem, przez co sprawdzi się zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań. Będzie świetnym dodatkiem do pieczywa, gofrów czy też naleśników. Dobrze dopełni także smak mięsnych pieczeni oraz wędlin. W okresie jesienno-zimowym warto słodzić nim również herbatę.
Do przygotowania dżemu z jarzębiny potrzebne są tylko dwa składniki:
- 1 kg jarzębiny
- 500 g cukru
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności poddaj obróbce termicznej owoce jarzębiny. Oczyszczone zalej wodą tak, aby znalazły się pod jej powierzchnią. Podgrzewaj na małym ogniu, aż woda zacznie wrzeć. Odlej wodę i w następnym kroku zalej ponownie owoce wrzątkiem.
Gotuj je na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż zaczną pękać, po czym dodaj do nich cukier. Całość delikatnie mieszaj łyżką aż cukier się rozpuści i podgrzewaj przez kolejne 15 minut.
Gorący, gęsty dżem przełóż do wyparzonych i suchych słoików. Zakręć szczelnie i pozostaw, aby wystygły. Przechowuj w spiżarni, a po odkręceniu wstaw do lodówki. Smacznego!
Może cię zainteresować: Seniorzy powinni jeść zamiast twarożku. Wzmacnia mózg i serce, a także poprawia odporność
Zobacz też:
Moja mama dodaje to do mielonych. Zawsze wychodzą soczyste i delikatne
Sąsiadka zdradziła mi swój przepis na idealną jajecznicę. Już nigdy nie zrobię innej
Nie tylko grzyby. Ewa Wachowicz marynuje to warzywo i smakuje jeszcze lepiej