Ryż, który jest głównym składnikiem tej potrawy, przygotowuje się w specyficzny sposób. W klasycznej wersji ryż podsmażany jest na oliwie lub na maśle, a następnie zalewany jest gorącym bulionem i gotowany do czasu, aż wchłonie cały płyn. Takie przygotowanie powoduje, iż pilaw ma wyjątkowy smak i ciekawą konsystencję.
REKLAMA
Zobacz wideo Pilaw z kurczakiem
W zależności od wersji tej potrawy dodaje się do niej różne składniki. Może to być np. jagnięcina czy kurczak, a także różnorodne warzywa, orzechy, suszone owoce. Pilaw słynie też z bogactwa przypraw. Możemy do niego dodać m.in. goździki, cynamon czy kumin.
Pilaw – przepis turecki, który musicie znać
Chcecie przygotować w swojej kuchni pilaw? Oryginalny przepis na to danie jest bardzo prosty, a smak potrawy zachwyci was na tyle, iż nieustannie będziecie chcieli do niej wracać.
Aby wykonać pilaw przepis turecki, będziemy potrzebować:
Ryż – 1 szklanka
Masło – 2 łyżki
Rodzynki – garść
Orzeszki piniowe – garść
Cebula – 1 sztuka
Cynamon, sól, kumin – po szczypcie każdej przyprawy
Przygotowanie przepisu rozpoczynamy od podsmażenia cebuli pokrojonej w kostkę. Następnie na patelnie dodajemy rodzynki oraz orzeszki i całość chwilę podsmażamy. Teraz wrzucamy nieugotowany ryż i ponownie chwilę podsmażamy, a następnie wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy i gotujemy do czasu, aż ryż wchłonie bulion i będzie miękki.
Pilaw z kurczakiem. Sycący przepis, który świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad
jeżeli jesteś osobą, która nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa, to koniecznie wypróbuj nasz przepis na pilaw z kurczakiem. Gwarantujemy, iż pokochasz to aromatyczne i sycące danie!
Aby przygotować pilaw z kurczakiem, wystarczy, iż do poprzedniego przepisu dodasz 1 marchewkę startą na grubych oczkach, pół czerwonej papryki i 1 pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Po podsmażeniu cebuli, orzechów i rodzynek na patelnię dodaj kurczaka i chwilę podsmaż. Następnie wrzuć paprykę i marchewkę i również podsmażaj przez 3 minuty. Następnie dodaj ryż i dalej postępuj z instrukcją podaną we wcześniejszym przepisie.
Pilaw – przepis, który możesz dopasować pod siebie
Pilaw z ryżu to uniwersalna baza, którą możesz dopasować zgodnie ze swoimi preferencjami. Dodaj ulubione warzywa, orzechy czy też wybrane mięso i baw się smakami, jakie możesz uzyskać z różnorodnych połączeń. Pamiętaj, iż ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia!
Zobacz też: Tabbouleh to sałatka, która pasuje do wszystkiego. A prawie nikt jej nie robi