Mielec: Było smacznie i regionalnie…

leliwa.pl 5 godzin temu

Mielec stał się stolicą regionalnych smaków i tradycji. Najlepsze regionalne specjały, wyjątkowe pokazy kulinarne, warsztaty, muzyka na żywo oraz moc atrakcji dla najmłodszych – to wszystko czekało w sobotę na uczestników VII Festiwalu Produktów Podkarpackich, który odbył się na placu Armii Krajowej w Mielcu.

Uczestnicy wydarzenia mogli zasmakować najlepsze podkarpackie przysmaki prezentowane przez 40 wystawców a także poznać tajniki tradycyjnego gotowania a wszystko w atmosferze regionalnej muzyki i kultury.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się m.in. podkarpackie broziaki.

Prezentacja dobrych podkarpackich produktów miała na celu ukazanie potencjału, jaki tkwi w podkarpackich producentach i wytwórcach produktów lokalnych, które ze względu na tradycyjną metodę wytwarzania oraz tradycyjny sposób produkcji zasługują na specjalne wyróżnienie i ochronę.

Mówi Dorota Jamrozy z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego.

Wyjątkową atrakcją wydarzenia były pokazy gotowania na żywo prowadzone przezwybitnego kucharza – Andrzeja Polana, który przygotował tradycyjne potrawy podkarpackiej kuchni. Lista nagrodzonych potraw i nominacji dostepna jest na stronach organizatora VII Festiwalu Produktów Podkarpackich.

Idź do oryginalnego materiału