Mielone i schabowe odejdą do lamusa. Papieskie kotlety to niebo w gębie. Sekret tkwi w dodatku

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Co zrobić na obiad? jeżeli znudziły ci się klasyczne schabowe i mielone, postaw na ten przepis. Kotlety papieskie wychodzą obłędnie pyszne i z pewnością posmakują wszystkim domownikom.
Kotlety papieskie zawdzięczają swą nazwę kuchni watykańskiej, ponieważ w tym mieście-państwie często podawane są na stołach. Inaczej nazywane są siekanymi. Mimo iż przepis zajmuje sporo czasu, warto poświęcić kilka chwil na ich przygotowanie, bo smakują doskonale. To danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na rodzinne spotkanie. Jak zrobić pyszne kotlety papieskie? Bez ostrego noża lub maszynki do mięsa się nie obędzie.


REKLAMA


Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa


Jak kupić dobrą pierś z kurczaka? Kilka wskazówek, dzięki którym nie wyrzucisz pieniędzy w błoto
Kluczem do pysznych kotletów jest mięso z kurczaka. Kupując pierś, zwróć uwagę na kilka kwestii, które świadczą o jej jakości.


Kolor powinien być jasnoróżowy. Zbyt blada lub ciemna barwa może świadczyć o tym, iż jest nieświeże.
Konsystencja. Mięso powinno być sprężyste, aby po naciśnięciu go palcem, wracało do stanu pierwotnego. Śliskie i lepkie jest oznaką nadpsucia.
Zwróć uwagę na skład. Dodatek przypraw lub wody oznacza, iż producent oszukuje na wadze i celowo ją podbija.


Jak zrobić kotlety siekane? To obiadowa rewelacja. Raz-dwa zniknie z talerza
Te kotlety wychodzą tak dobre, iż domownicy zapragną powtórki. Do przygotowania papieskiego specjału potrzebujesz:


dwie piersi kurczaka,
cebulę,
pęczek pietruszki,
cztery łyżki majonezu,
300 g startego żółtego sera,
łyżka musztardy,
cztery łyżki mąki ziemniaczanej,
cztery jajka,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia.


Siekane kotlety z kurczaka istock/@Marina Demidiuk


Piersi z kurczaka możesz zmielić w maszynce, ale jeżeli wolisz, by w kotletach były kawałki mięsa, możesz też posiekać je na drobno.


Do miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz, majonez, starty ser, pietruszkę, mąkę ziemniaczaną i musztardę. Całość wymieszaj. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję.
Następnie posiekaj cebulę i podsmaż na oleju, a potem dodaj do miski z masą jajeczną.
Zmielone lub posiekane mięso włóż do masy i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj kotlety. Smaż z obu stron na złoto.


Najlepsze kotlety to...? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału