Miód, nie tylko jako produkt o niezrównanym smaku, ale też bogactwo korzyści zdrowotnych, powinien znaleźć swoje miejsce w każdej kuchni. Zdaniem dietetyczki Joanny Zielewskiej, choćby po latach przechowywania miód nie traci swoich odżywczych adekwatności. Ekspertka zdradza, jak rozpoznać prawdziwy miód, jaki rodzaj wybrać, by najlepiej odpowiadał naszym potrzebom, a także jak unikać błędów w jego przechowywaniu i spożywaniu. Już na pierwszy rzut oka miód wyróżnia się imponującym składem odżywczym. To źródło mikroelementów, takich jak potas, magnez, żelazo czy wapń, a także witamin z grupy B, witaminy C i biotyny. — Wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, przyspiesza gojenie ran. Powinien być obecny w naszej diecie, szczególnie u osób o słabej odporności lub zmagających się z problemami skórnymi — mówi dietetyczka Joanna Zielewska. W sklepach i na targach znajdziemy szeroki asortyment miodów, różniących się kolorem, smakiem czy konsystencją. Jak jednak upewnić się, iż kupujemy produkt autentyczny? Według ekspertki najlepiej zaopatrywać się bezpośrednio w pasiekach. Prawdziwy miód krystalizuje się z czasem, tworząc nierówną, mętną strukturę. Warto także zwrócić uwagę na jego charakterystyczny zapach i smak. — Prawdziwy miód rozpuszcza się w wodzie powoli, tworząc smugi — podkreśla Zielewska. Miód najlepiej przechowywać w szklanym, szczelnym słoiku, w ciemnej i suche
Miód — jak wybrać ten prawdziwy? Ekspertka radzi
wdi24.pl 4 miesięcy temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Miód — jak wybrać ten prawdziwy? Ekspertka radzi
Powiązane
Czy można jeść jagody prosto z krzaka? Trzeba uważać
1 godzina temu
Turystyczna sobota w gminie Dwikozy
1 godzina temu
Polecane
Otyłość to nie tylko problemem z wyglądem
13 godzin temu
Zdrowie wśród zieleni – Biała Sobota już jutro
15 godzin temu
Życie z SIBO. "Lekarka kazała mi patrzeć na zieloną trawę"
18 godzin temu
Lekarze alarmują. Mamy wysyp "ozempicowych dzieci"
22 godzin temu
Codzienność z cukrzycą
22 godzin temu