Jak podaje rynekzdrowia.pl, szypułki są bogate w wiele składników odżywczych. Przede wszystkim to źródło witaminy E i C, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i działają przeciwzapalnie. Zawierają również luteinę i beta-karoten mające działanie antyoksydacyjne.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników
Jak jeść szypułki truskawek? To wcale nie jest odpad. Zrobisz z nich pyszny napar
Szypułki warto jeść razem z całymi truskawkami. Pamiętaj jednak, by przed spożyciem dokładnie je umyć i oczyścić z resztek piasku. Możesz również dodać je do koktajlu np. z jarmużu lub szpinaku. Świetnie sprawdzą się też jako dodatek do sałatek.
Czy szypułki truskawek są jadalne? pexels.com/Jenna Hamra
Z szypułek możesz przygotować napar. Wystarczy, iż zalejesz je wrzątkiem i zaparzysz pod przykryciem przez 10 do 15 minut. W ten sposób uzyskasz zdrowy, ziołowo-truskawkowy napar, który dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzony.
Nie wyrzucaj ich do kosza na śmieci. Jeszcze się przydadzą
Truskawkowe szypułki możesz wykorzystać także na kilka innych sposobów. Co można z nich zrobić?
Syrop wspiera trawienie, działa przeciwzapalnie i zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. Wystarczy, iż szklankę szypułek zasypiesz szklanką cukru i kilkoma łyżkami wody. Po 24 godzinach odcedź sok i przelej go do buteleczki.
Ocet truskawkowy przyda się np. do sałatek. Zalej szypułki octem jabłkowym w proporcji 1:3 i odstaw na dwa tygodnie. Po tym czasie powstanie pyszny i aromatyczny płyn.
Zjadasz truskawki z szypułkami? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.