​Nazbieraj w parku i zrób obłędne placki śniadaniowe. Mało kto wie, iż tę roślinę można jeść

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL /Pixel


Wiele osób przechodzi obok tej rośliny, traktując ją jako chwast. Dzięki temu możemy to wykorzystać i przygotować z niej przepyszne i szybkie śniadanie. Poznaj przepis na placki z kwiatów mniszka lekarskiego, który znajdziesz prawie w całej Polsce. To naprawdę świetny pomysł na wiosenne śniadanie.

Placki z kwiatów mniszka lekarskiego — składniki

Do przygotowania obłędnych placków z mniszka lekarskiego na śniadanie będziesz potrzebować:

  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 duże jajko,
  • 140 g mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych,
  • 400 g serka z wiaderka,
  • 70 kwiatów mniszka lekarskiego,
  • cukier puder do posypania lub miód do polania,
  • olej do smażenia.

Serek z wiaderka możesz zastąpić np. ricottą. Pamiętaj również, iż kwiaty trzeba szukać w odpowiednich miejscach. Unikaj zbierania ich przy fabrykach, ruchliwych drogach czy zakładach przemysłowych.

Sprawdź również: Nie masz pomysłu na śniadanie? Te szybkie i tanie placki podbiją serca całej rodziny

Jak przygotować placki z kwiatów mniszka lekarskiego?

Przesiej mąkę do miski, dodaj otręby, serek z wiaderka, proszek do pieczenia i cukier. Wbij jajko i wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsta, ale płynna masa. Kwiaty mniszka rozłóż na jasnej ściereczce lub papierze do pieczenia. Odczekaj co najmniej 30 minut, aby owady mogły opuścić kwiaty. Na wszelki wypadek sprawdź je przed myciem. Opłucz kwiaty pod bieżącą wodą i pozostaw na chwilę do odcieknięcia.

Sprawdź również: Zerwij w parku lub na łące i zrób marmoladę. Tania, smaczna i bardzo zdrowa

Wybierz sposób przygotowania: możesz zanurzać pojedynczo kwiaty w masie, by uzyskać małe placuszki, albo wrzuć wszystkie kwiaty do miski i delikatnie wymieszaj. Nakładając masę na patelnię, upewnij się, iż każdy placek zawiera przynajmniej jeden żółty kwiat. Smaż placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ciasto się zrumieni. Po usmażeniu połóż je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posyp ciepłe placki cukrem pudrem lub polej miodem. Smacznego!

Zobacz też:

To warzywo oczyszcza jelita i prawie nie ma kalorii. Właśnie zaczyna się na nie sezon

Ciasto drożdżowe opada podczas pieczenia? Prawdopodobnie popełniasz ten błąd

Tak w mig obierzesz pomidora ze skórki. Wystarczą dwa nacięcia i po problemie

Idź do oryginalnego materiału