Nie musisz rezygnować. Jaki chleb na diecie jest najlepszy? Postaw na ten rodzaj. Syci na dłużej

kobieta.gazeta.pl 6 godzin temu
Planujesz zrzucić kilka kilogramów, ale nie wyobrażasz sobie śniadania bez kromki chleba? Nic straconego. Okazuje się, iż wcale nie musisz rezygnować z pieczywa, jednak pamiętaj, by sięgać po najzdrowsze opcje.
Kiepskim wyborem na diecie będzie chleb biały. Pieczywo tego typu ma wysoki indeks glikemiczny (IG), od 70 do 95, powoduje gwałtowny skok insuliny i szybki spadek, więc w krótkim czasie pojawia się uczucie głodu po posiłku. Dodatkowo ma mało błonnika i wartości odżywczych, ale sporo kilokalorii (250-270 kcal na 100 g). Co wybrać zamiast białego pieczywa na diecie?


REKLAMA


Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe. Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów


Jakie pieczywo podczas odchudzania? "W kulturze polskiej chleb jest gloryfikowany"
To mit, iż pieczywo tuczy. Jednak należy zadbać, by nie był zapychaczem, a miał też wartości odżywcze. - Chleb, tak jak każdy inny produkt spożywczy, nie jest niczym złym, jeżeli zachowamy umiar w jego konsumpcji. Niestety, w kulturze polskiej chleb jest gloryfikowany i stawiany ponad wszystko, przez co stanowi taki produkt zapychający - wyjaśniła Celina Całka-Kinicka, dietetyczka z Centrum Medycznego Damiana, w rozmowie z poradnikzdrowie.pl.


chlebMerrimon / Getty Images/iStockphoto


Najpopularniejsze mąki stosowane do wypieku pieczywa to mąka pszenna, orkiszowa i żytnia. Jak podaje portal centrumrespo.pl, użyty rodzaj mąki wpływa nie tylko na smak, ale i na wartości odżywcze. Chleb orkiszowy lub żytni ma więcej błonnika, witamin, fosforu, wapnia, magnezu, selenu i cynku. Jest bardziej odżywczy i syci na dłużej, więc stanowi lepszy wybór podczas odchudzania, ale by osiągnąć efekty, należy mieć także na uwadze ujemny bilans kaloryczny. Warto też pamiętać, iż chleb razowy jest ciężkostrawny, więc nie jest dobrym wyborem dla osób z problemami żołądkowymi.


Chleb na drożdżach czy zakwasie? Odpowiedź nie jest jednoznaczna
Wybór pieczywa zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb. Nie bez znaczenia jest też sposób przygotowywania. Chleby z zaczynu drożdżowego są bardziej pulchne i mniej ciężkie, a także charakteryzują się większą ilością witamin z grupy B. Pieczywo na zakwasie korzystniej wpływa na mikroflorę jelitową, ma więcej błonnika i dłużej pozostaje świeże. Oczywiście ważne są też dodatki na kanapkę. Duża ilość masła, słodkie kremy i przetworzone produkty mogą skutecznie utrudnić zrzucanie kilogramów. Jaki chleb najczęściej jesz? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału