Nie rób tego z truskawkami po zakupie. Dwa błędy i spleśnieją już na drugi dzień

kobieta.gazeta.pl 11 godzin temu
Jak przechować truskawki, żeby były dobre na drugi dzień? Widok zepsutych owoców po zaledwie jednej nocy to niestety chleb powszedni. Okazuje się, iż jest na to sposób. Dzięki temu truskawki będą świeże o wiele dłużej.
Truskawki wielu Polakom kojarzą się z latem. Są słodkie, pięknie pachną i można z nich przyrządzić mnóstwo deserów lub też jeść je bezpośrednio z krzaczka, lub z kobiałki. Problem stanowi jednak przechowywanie ich po zerwaniu, bo gwałtownie pokrywają się pleśnią i nie nadają już do jedzenia. Co na to poradzić? W trosce o nasze truskawki warto poznać triki, dzięki którym będą świeże choćby i do 7 dni.


REKLAMA


Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników


Jak zabezpieczyć truskawki przed zepsuciem? Postoją o wiele dłużej
Owoce psują się ze względu na to, iż mają w sobie spore ilości wody oraz naturalnego cukru. Niestety psucie następuje bardzo szybko, jeżeli doświadczają ciepła i wilgoci. Wtedy pojawia się pleśń, kwaśny i nieprzyjemny zapach oraz zmiękczenie. To właśnie z tego powodu nie powinno się myć truskawek od razu po zakupie i chować ich do szczelnego pojemnika. Najlepiej robić to dopiero bezpośrednio przed spożyciem lub przetworzeniem, by niepotrzebnie nie dostarczać im wody. Nie usuwaj też od razu szypułek owoców. Stanowią funkcję ochronną, ograniczając dostęp powietrza.


Jak mrozić truskawki? Dzięki temu nie zrobi się z nich breja
jeżeli masz nadmiar truskawek i wiesz, iż nie zdążysz ich przerobić i zjeść, zanim się zepsują, warto je zamrozić. Mrożenie truskawek nie jest skomplikowane i możesz przeprowadzić je w kilku prostych krokach.


Do tego celu przeznacz tylko truskawki, które są zdrowe i nie noszą na sobie żadnych oznak zepsucia.
Umyj i osusz owoce ręcznikiem papierowym. Nie usuwaj szypułek.
Wyłóż truskawki na blaszce w pojedynczej warstwie i włóż do zamrażalnika.
Po kilku godzinach przełóż truskawki do woreczków z datą mrożenia i schowaj z powrotem.


PORADA! Truskawki po zamrożeniu warto zużyć w ciągu 6-8 miesięcy. Taki termin daje większe prawdopodobieństwo zachowania smaku, konsystencji i aromatu po rozmrożeniu. Po tym czasie mogą stać się bardziej wodniste lub "rozpaćkane".
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału