Choć dziś kuchnia cypryjska kojarzy się z mięsem z grilla i serem halloumi, jej korzenie są znacznie skromniejsze. Jak przypomina badaczka kulinarna Marilena Joannides, cypryjska kuchnia to kuchnia biedna, postna i wiejska – oparta głównie na roślinach i lokalnych składnikach. Mięso jadano głównie w niedzielę lub od święta. Obfitość, którą znamy dziś, to w dużej mierze wpływ turystyki.
Co zjeść na Cyprze?
- Kleftiko – jagnięcina pieczona z ziemniakami
- Souvla – mięso z grilla nad ogniem
- Sheftalia – mięsne kiełbaski w siatce tłuszczowej
- Halloumi – grillowany ser z owczego i koziego mleka
- Tava – duszona wieprzowina z cebulą i pomidorami
- Stifado – gulasz z mięsa i cebuli z cynamonem
- Koupepia – liście winogron faszerowane ryżem i mięsem
- Moussaka – zapiekanka z mięsem i beszamelem
- Afelia – wieprzowina z czerwonym winem i ziarnami kolendry
- Loukanika – suszone kiełbasy marynowane w winie
- Makaronia tou Fournou – makaron zapiekany z mięsem
- Kolokasi yiahni – kolokazja jadalna (taro) z pomidorami
- Trachanas – zupa z fermentowanej pszenicy i kwaśnego mleka
- Keftedes – klopsiki z ziemniaków i mięsa
- Meze – zestaw wielu dań: sery, mięsa, warzywa
Robert Makłowicz chwalił stifado, Karol Okrasa inspirował się daniami z pieca, a Polacy mieszkający na wyspie przyznają: te potrawy smakują jak dom. To kuchnia z duszą – prostota, sezonowość i aromaty, które zostają w pamięci.

FAQ
Czy kuchnia cypryjska jest ostra?
Nie – dominuje smak ziół, przypraw i oliwy. Ostre dania to rzadkość.
Czy meze to danie główne?
Nie – to sposób podawania: wiele małych porcji do dzielenia się przy stole.