Nie tylko halloumi i souvla! Te cypryjskie dania zaskoczą każdego

cypr24.eu 19 godzin temu

Choć dziś kuchnia cypryjska kojarzy się z mięsem z grilla i serem halloumi, jej korzenie są znacznie skromniejsze. Jak przypomina badaczka kulinarna Marilena Joannides, cypryjska kuchnia to kuchnia biedna, postna i wiejska – oparta głównie na roślinach i lokalnych składnikach. Mięso jadano głównie w niedzielę lub od święta. Obfitość, którą znamy dziś, to w dużej mierze wpływ turystyki.

Co zjeść na Cyprze?

  1. Kleftiko – jagnięcina pieczona z ziemniakami
  2. Souvla – mięso z grilla nad ogniem
  3. Sheftalia – mięsne kiełbaski w siatce tłuszczowej
  4. Halloumi – grillowany ser z owczego i koziego mleka
  5. Tava – duszona wieprzowina z cebulą i pomidorami
  6. Stifado – gulasz z mięsa i cebuli z cynamonem
  7. Koupepia – liście winogron faszerowane ryżem i mięsem
  8. Moussaka – zapiekanka z mięsem i beszamelem
  9. Afelia – wieprzowina z czerwonym winem i ziarnami kolendry
  10. Loukanika – suszone kiełbasy marynowane w winie
  11. Makaronia tou Fournou – makaron zapiekany z mięsem
  12. Kolokasi yiahni – kolokazja jadalna (taro) z pomidorami
  13. Trachanas – zupa z fermentowanej pszenicy i kwaśnego mleka
  14. Keftedes – klopsiki z ziemniaków i mięsa
  15. Meze – zestaw wielu dań: sery, mięsa, warzywa

Robert Makłowicz chwalił stifado, Karol Okrasa inspirował się daniami z pieca, a Polacy mieszkający na wyspie przyznają: te potrawy smakują jak dom. To kuchnia z duszą – prostota, sezonowość i aromaty, które zostają w pamięci.

FAQ

Czy kuchnia cypryjska jest ostra?
Nie – dominuje smak ziół, przypraw i oliwy. Ostre dania to rzadkość.

Czy meze to danie główne?
Nie – to sposób podawania: wiele małych porcji do dzielenia się przy stole.

Idź do oryginalnego materiału