
Pomidory to uwielbiany dodatek do kanapek na śniadanie czy kolację. Niektóre z nich mają tak twardą skórkę, iż trzeba się jej pozbyć. Najczęściej wtedy wyparzamy owoc we wrzątku, ale to zajmuje zwykle więcej czasu. Okazuje się, iż jest szybszy sposób.
Wyparzanie pomidorów, by pozbyć się skórki często zajmuje 10-15 minut – trzeba bawić się z garnkiem wrzątku i ostudzeniem pomidora. Ale okazuje się, iż jest prostszy, szybszy i mniej kłopotliwy sposób.
Skórka pomidora zejdzie w kilka sekund. Genialny patent

Tym prostszym sposobem jest użycie mikrofalówki. Wystarczy, iż pomidora lekko natniesz i włożysz na kilka sekund do mikrofali. Skórka będzie odchodzić błyskawicznie.
Jeśli masz w pełni dojrzałe pomidory, nie musisz ich obierać – skórka jest bogata w błonnik i przeciwutleniacze, a w daniach takich jak sałatki, leczo czy pieczone warzywa jest całkowicie akceptowalna.