W moim domu uwielbiamy banany, więc zawsze są pod ręką. Często jednak dojrzewają szybciej, niż zdążymy je zjeść, a wtedy przychodzi pora na kulinarne eksperymenty. Ostatnio zostały mi trzy mocno dojrzałe sztuki, na które kompletnie nie miałam pomysłu. Poszperałam w starym zeszycie i znalazłam przepis na bułeczki z czekoladą, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Od tamtej pory piekę je na zmianę z plackami, a rodzina sama zaczęła podrzucać dojrzałe banany - tak na zapas.
REKLAMA
Zobacz wideo Goście pod drzwiami, a ty nie masz nic zimnego do picia? Mamy myk, by schłodzić napój w 20 minut!
Co można zrobić z przejrzałych bananów? Bułeczki wyczarujesz z kilku składników
To jeden z tych przepisów, które robi się z marszu - bez planowania i wyprawy do sklepu. Większość produktów z dużym prawdopodobieństwem masz już w kuchni: mąka, mleko, proszek do pieczenia, banany… i coś słodkiego do środka. Do oryginalnego przepisu dorzuciłam też trochę suszonej żurawiny, która świetnie przełamuje słodycz owoców i czekolady. Poniżej znajdziesz składniki potrzebne na 10 sztuk.
300 g mąki,
3 przejrzałe banany,
70 ml mleka,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
120 g masła orzechowego,
80 g czekolady deserowej,
3 łyżki suszonej żurawiny,
szczypta soli.
PORADA! Przepis z łatwością przerobisz na wersję wegańską. Wystarczy, iż mleko zastąpisz napojem roślinnym (np. owsianym lub migdałowym) i użyjesz czekolady bez nabiału. Bułeczki wyjdą tak samo pyszne i puszyste.
Dojrzałe banany Fot. flickr.com, little_dumpling
Szybkie bułeczki z czekoladą. Pół godziny roboty i gotowe
To przepis, który możesz robić z zamkniętymi oczami - serio, tak jest prosty. Bez miksera, bez drożdży, bez stresu. A zapach unoszący się z piekarnika? Gwarantuję, iż sąsiedzi zaczną się nagle interesować, co pysznego robisz na śniadanie. Bułeczki z czekoladą przygotujesz w pięciu szybkich krokach.
Wrzuć obrane banany do dużej miski i rozgnieć widelcem. Nie musisz robić musu, chodzi o luźną pulpę, w której mogą zostać małe kawałki.
Następnie dorzuć mąkę, proszek do pieczenia, masło orzechowe, proszek do pieczenia i wlej mleko. Wszystko wymieszaj łyżką do uzyskania grudkowatej masy.
Na koniec dodaj posiekaną czekoladę oraz żurawinę i jeszcze raz zamieszaj w misce.
Rozgrzej piekarni do 180 stopni (tryb góra-dół). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj porcje ciasta łyżką (cyrkluj tak, by wyszło 10 porcji).
Piecz przez 20-25 minut, aż bułeczki się zarumienią i lekką popękają na wierzchu.
Podawaj jeszcze ciepłe, z kleksem jogurtu naturalnego, świeżymi owocami albo łyżeczką domowej konfitury. W takim wydaniu smakują jak luksusowe śniadanie z kawiarni, tylko iż bez wychodzenia z domu.
Masz swój sprawdzony patent na przejrzałe banany? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.