Niejeden Polak się teraz wzdrygnie. Takie szaszłyki są wyborne, ale nikt nie przyzna, iż zjadł ze smakiem

g.pl 21 godzin temu
Takie szaszłyki to bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, która idealnie sprawdzi się w okresie grillowym. Wystarczy zamarynować mięso i wrzucić na rozgrzany ruszt. Można podać jako przekąskę lub serwować z ziemniakami i surówką jako zdrowe i pożywne danie obiadowe.
Podroby były szczególnie uwielbiane w czasach PRL-u i do dziś mają swoje liczne grono zwolenników. Warto po nie sięgać, bo znajdziemy w nich wiele cennych składników odżywczych. Kurze serca zawierają m.in. witaminy z grupy B, białko, cynk oraz łatwo przyswajalne żelazo. Regularne spożywanie podrobów zmniejsza ryzyko rozwoju anemii i korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu jako całości.


REKLAMA


Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser


Szaszłyki z kurzych serc na grilla. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania przekąski?
jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym, to wypróbuj przepis na szaszłyki z kurzych serc. Na grilla nadają się doskonale, ponieważ są bardzo proste w przygotowaniu, a ponadto smaczne i zdrowe. Serca wystarczy zamarynować, a następnie nadziać na patyki i wrzucić na ruszt. Zaczynamy od przygotowania składników. Potrzebne będą:


1 kg serc drobiowych
4 łyżki oleju rzepakowego
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka drobno posiekanej świeżej natki z pietruszki
przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego tymianku


Szaszłyki z kurzych serc - przepis krok po kroku. Jak je zrobić?
Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i poradzi sobie z nim każdy. Jak zrobić smakowite szaszłyki z kurzych serc? Przepis i instrukcja wykonania poniżej:


Serca drobiowe dokładnie oczyszczamy
W misce mieszamy ze sobą składniki na marynatę: olej, sok z cytryny, czosnek, posiekaną drobno natkę pietruszki i przyprawy
Do miski z marynatą wrzucamy kurze serca
Dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na co najmniej jedną godzinę
Serca wyjmujemy z miski i ciasno nadziewamy na patyczki
Szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu
Grillujemy przez 10-15 minut na każdą ze stron
W międzyczasie polewamy serca marynatą


Grillowane szaszłyki z kurzych serc w azjatyckim stylu. Wypróbuj innowacyjny smak
Potrawę można przygotować na różne sposoby, ponieważ do marynaty używamy dowolnych składników. My proponujemy wypróbować grillowane szaszłyki z kurzych serc w stylu orientalnym. Do przygotowania marynaty użyj następujących składników:


5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego
1 łyżka miodu naturalnego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 czubata łyżeczka drobno startego korzenia świeżego imbiru
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
szczypta soli
1/2 łyżeczki płatków chili (dla wielbicieli ostrzejszych smaków)


Przygotowanie:


Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i mieszamy. Wrzucamy kurze serca i dokładnie pokrywamy marynatą na całej powierzchni. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Wyjmujemy na godzinę przed grillowaniem. Nadziewamy i grillujemy zgodnie z powyższymi wskazówkami. Aby szaszłyki miały jeszcze bardziej azjatycki charakter, przed podaniem posypujemy je sezamem.
Zobacz też: Nie każdy lubi naleśniki ze szpinakiem, ale można oszukać kubki smakowe. Będzie pysznie i zdrowo
Idź do oryginalnego materiału