W ostatnich latach coraz więcej osób podejmuje decyzje o wyeliminowaniu lub ograniczeniu chleba w codziennym jadłospisie. Choć chleb niekoniecznie jest niezdrowy, czasami alergie, nietolerancje glutenu lub nadwrażliwość na którykolwiek ze składników bądź inne czynniki zmuszają nas do znalezienia równie sycącej i wartościowej alternatywy.
REKLAMA
Zobacz wideo Co Cleo ma w lodówce? Tak się odżywia! "Nie mam świra!"
Co można jeść zamiast chleba na diecie? Specjalistka poleca 12 rozwiązań
Barbie Cervoni jest dietetyczką i certyfikowaną specjalistką w zakresie opieki i edukacji na temat cukrzycy. Na łamach serwisu verywellhealth.com podzieliła się tuzinem alternatyw dla tradycyjnego bochenka chleba, które są równie pożywne i mogą urozmaicić codzienne menu. Oto polecane zamienniki chleba:
Tortille kukurydziane. Są bezglutenowe, dobre dla osób z celiakią.
Grzanki z batatów, czyli pieczone plastry słodkich ziemniaków z dodatkami (awokado, jajko, masło orzechowe, przyprawy).
Liście sałaty są niskokaloryczne, chrupiące. Będą dobre do zawijania kurczaka, ryby czy warzyw.
Spód z kalafiora to świetna baza np. do pizzy; bogaty w witaminy i minerały.
Chleb chmurowy jest lekki, puszysty, niskowęglowodanowy. Zawiera jednak sporo tłuszczów nasyconych.
Papier ryżowy jest bezglutenowy, idealny do zrobienia tzw. spring rolls z warzywami i rybą.
Wodorosty np. nori. Są bogate w jod, magnez i wapń, a w dodatku chrupią.
Mąka migdałowa to świetna do wypieków i tortilli. Dostarcza białka, witaminy E i zdrowych tłuszczów.
Wafle ryżowe są lekkie, chrupiące. Najlepiej, aby były wykonane z brązowego ryżu (więcej białka i błonnika).
Pieczone plastry bakłażana. Pyszna baza np. do bruschetty. Są bogate w błonnik i antyoksydanty.
Chleb z kiełków to bogactwo białka, błonnika i mikroelementów.
Tortille np. z ciecierzycy lub manioku. Są bezglutenowe i bardzo sycące.
Wafle ryżoweWafle ryżowe, Fot. wuestenigel / Flickr.com, CC BY 2.0
Jaki jest najlepszy i najzdrowszy chleb? Znany dietetyk wskazuje, po czym można go rozpoznać
jeżeli jednak nie posiadamy żadnego ze zdrowotnych przeciwwskazań do spożywania chleba, nie musimy ograniczać jego udział w naszej diecie. Wręcz przeciwnie. Lepszym wyjściem z sytuacji będzie zaś sięganie po jego najlepsze wersje. najważniejszy będzie jeden szczegół. Dietetyk Bartek Szemraj poleca wypieki na zakwasie. Nie tylko poprawiają zdrowie całego organizmu, ale także wspierają mikroflorę jelit.
- Chleb na zakwasie jest fermentowany, co po prostu obniża jego indeks glikemiczny, ale nie tylko, bo też [...] zwiększa biodostępność minerałów, takich jak na przykład żelazo, cynk czy magnez. Proces tej fermentacji rozkłada część skrobi, co sprawia, iż chleb jest wolniej trawiony i nie powoduje gwałtownych skoków [poziomu glukozy we krwi – przyp. red] - wytłumaczył.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.