Projektując i wyposażając kuchnię, jednym z najważniejszych wyborów jest płyta grzewcza. Urządzenie niezbędne do gotowania. w tej chwili na rynku dostępne są płyty gazowe, indukcyjne i ceramiczne (elektryczne). Do wyboru mamy różne rozmiary i kształty, od małych do jednej, dwóch osób po duże, choćby pięciopalnikowe w sam raz dla całej rodziny. Coraz większą popularnością cieszą się również rozwiązania modułowe, łączące płytę gazową z indukcyjną. W podjęciu decyzji z pewnością pomocne będzie zestawienie zalet i wad każdej z nich.
REKLAMA
Zobacz wideo Sylwia Przybysz i Jan Dąbrowski wzięli ślub kościelny. "Wiara jest dla nas ważna. Tak zostaliśmy wychowani"
Co jest lepsze indukcja, płyta ceramiczna czy gazowa? Zestawienie trzech propozycji
Każdym z trzech najpopularniejszych wariantów postanowił przyjrzeć się serwis castorama.pl. Wziął pod lupę zarówno wady jak i zalety każdej z opcji.
Płyty gazowe. To klasyka gatunku, ciesząca się zainteresowaniem ze względu na niski koszt zakupu, eksploatacji, jak i brak konieczności używania specjalnych garnków. Minusem jest jednak niższa wydajność, gdyż szacunkowo choćby 50 proc. ciepła ucieka wokół kuchenki. Istnieje również ryzyko ulatniania się gazu. W grę wchodzi także otwarty ogień i ograniczenie w postaci miejsc jedynie z instalacją gazową.
Płyty elektryczne (ceramiczne). Spotkamy je najczęściej w nowoczesnym budownictwie bez gazu. Są estetyczne i mają wiele dodatkowych funkcji np. timer. Wśród zalet można też wymienić łatwość w czyszczeniu. Z drugiej strony rozgrzana powierzchnia może powodować przypalenia.
Płyty indukcyjne. To najbardziej nowoczesna opcja, przekonująca do siebie szybkością przygotowywania potraw. Działa dzięki indukcji magnetycznej. Wymaga użycia specjalnych garnków. Zapewnia wysoki poziom bezpieczeństwa, niski koszt użytkowania, estetykę i funkcjonalność. Wady? Wyższy koszt zakupu urządzenia.
płyta indukcyjnaCunaplus_M.Faba/istock.com
Na czym taniej gotować: gaz czy indukcja? Ekspertka wskazała
Koszty użytkowania kuchenki gazowej i płyty indukcyjnej różnią się od siebie, a wpływ na ostateczną cenę ma kilka czynników. Ruby Gordon, specjalistka serwisu which.co.uk w artykule opublikowanym pod koniec lipca 2025 roku przyznała, iż płyty gazowe nagrzewają się o wiele wolniej i są również średnio o połowę mniej energooszczędne w zestawieniu z płytami indukcyjnymi. Jednak z uwagi na stawki za gaz, które są aktualnie niższe od prądu, to te są w tej chwili tańsze w eksploatacji.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.