Pomidory w "parszywej dwunastce". Jak je myć, by pozbyć się zanieczyszczeń? Tak nie usuniesz pestycydów

kuchnia.fakt.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Pomidory przed jedzeniem trzeba dokładnie umyć. Zimna woda nie wystarczy.


Pomidory je niemal każdy, ale nie każdy wie, co znajduje się na ich skórce. Amerykańska organizacja pozarządowa EWG (Environmental Working Group) zaliczyła te warzywa do tzw. "parszywej dwunastki". To ranking najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców. Również polska organizacja konsumencka bije na alarm – zarówno w rodzimych, jak i importowanych pomidorach znalazła pozostałości pestycydów. Nasze ulubione warzywa mogą zostać nimi skażone na każdym etapie: od uprawy, poprzez zbiór, przechowywanie i przygotowanie do sprzedaży, aż po wyeksponowanie ich w sklepie czy na straganie. Aby nadawały się do spożycia, trzeba czegoś więcej niż strumień zimnej wody.
Idź do oryginalnego materiału