Przepisy na dania z mąk bezglutenowych. Naleśniki z takiej mąki to majstersztyk. Lepsze niż tradycyjne

g.pl 2 dni temu
Jak pewnie każdy zauważył, mąka bezglutenowa w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością. Nic w tym dziwnego. Posiada ona wiele zalet. Jednak najważniejszą sprawą jest to, iż taką mąkę mogą spożywać bez obaw osoby zmagające się z celiakią.
Mąki bezglutenowe bardzo przydają się w kuchni. Dzięki nim, osoby, które były zmuszone do wykluczenia z menu dań mącznych z powodu np. alergii, teraz mogą cieszyć się ich smakiem. Z takich mąk możemy zrobić pieczywo, pierogi, placki, naleśniki, ciasta czy ciasteczka.


REKLAMA


Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić


Mąka owsiana bezglutenowa - przepis na mega czekoladowe ciasto owsiane z dodatkiem bananów
Z mąki owsianej bezglutenowej można piec pyszne ciasta. Przepis, który przygotowaliśmy, jest bardzo łatwy w wykonaniu. Oto i on:
Czekoladowe ciasto owsiane z bananami
Składniki:


110 g mąki owsianej bezglutenowej
3-4 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
3-4 banany
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki miodu
posiekana gorzka czekolada


Wykonanie:


Przesiej mąkę. Połącz ją z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekaną czekoladę.
Banany wymieszaj z cukrem waniliowym i miodem. Zmiksuj.
Połącz obie zawartości misek. Wymieszaj.
Przełóż do gotowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.


Bezglutenowa mąka na chleb - zrób pieczywo w domu, a kanapki nabiorą nieziemskiego smaku
Powszechnie dostępna bezglutenowa mąka na chleb to idealne rozwiązanie dla osób, które z powodu alergii na gluten muszą unikać pieczywa w swojej diecie. A jaka mąka bezglutenowa jest najlepsze na chleb?


mąka gryczana - nadaje pieczywu lekko orzechowy smak. Najlepiej wymieszać ją z inną, mniej aromatyczną mąką bezglutenową;
mąka ryżowa - ma neutralny smak. Również zaleca się wymieszać ją z inną bardziej aromatyczną mąką;
mąką kukurydziana - ma lekko słodkawy smak, co ważne poprawia chrupkość pieczywa. Trzeba ją wymieszać z inną mąką, w przeciwnym razie chleb będzie się kruszył;
mąka jaglana - podobnie jak gryczana ma lekko orzechowy smak, jest jednak delikatniejsza. Należy ją łączyć z inną mąką np. ryżową.


Do chleba można dodać również w mniejszej ilości mąki kokosowej i z ciecierzycy. A oto prosty przepis na chleb z mąką bezglutenową:
Składniki:


1/2 kg mąki bezglutenowej (użyj mieszanki mąk bezglutenowych np. mąki gryczanej, ryżowej i kokosowej)
2-3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki sezamu
sól - do smaku
odrobina cukru
7 g suszonych drożdży
1/2 l ciepłej wody


Wykonanie:


Wszystkie składniki umieść w misce. Wymieszaj je i odstaw na 20-25 minut w ciepłe miejsce.
Później, wymieszaj masę ponownie i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Przykryj i odstaw na 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Umieść formę w piekarniku i piecz przez 60 minut. Później, odstaw do wystudzenia - na kratce.


Mąka gryczana bezglutenowa - zrobisz z niej doskonałe naleśniki!
W wielu przepisach można użyć mąki gryczanej. My zaproponujemy prostą recepturę na meksykańskie naleśniki z mąki gryczanej.
Składniki na ciasto:


200 g mąki gryczanej bezglutenowej
250 ml wody (można też użyć mleka krowiego lub roślinnego)
sól - do smaku
1-2 jajka
olej do smażenia


Składniki na farsz:


fasola czerwona w puszce
puszka kukurydzy
200 g mięsa mielonego wołowego
1-2 ząbki czosnku
połowa cebuli
250 ml passaty pomidorowej
1-2 pomidory
sól, pieprz, oregano


Wykonanie:


Składniki na ciasto wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni.
Przejdź do smażenia naleśników (1-2 minuty na każdą stronę).
Wykonaj farsz.
Obierz i posiekaj na drobno cebulę.
Rozgrzej na patelni olej i wrzuć cebulę.
Dołóż obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dołóż mięso i dopraw przyprawami.
Odcedź kukurydzę i fasolę z puszek i dodaj.
Pokrój pomidory i dodaj.
Na końcu wlej passatę. Wymieszaj.
Gotowy farsz przełóż do naleśników. Zawiń i delikatnie usmaż naleśniki.


Zobacz też: Sezon na cukinię w pełni. Zrób z niej pyszny pasztet - będziesz mieć obiad na kilka dni
Idź do oryginalnego materiału