Na Cyprze sałatka to nie „coś do mięsa”. To pełnoprawne danie, które potrafi nasycić i zachwycić. Jak przypomina Marilena Joannides, przez wieki to właśnie zielone warzywa i oliwa tworzyły podstawę codziennej diety na wyspie.
Mięso jadano rzadko, sosów prawie nie używano – a mimo to jedzenie smakowało świetnie. Sekret? Zioła, sezonowość i prostota.
Najważniejsze sałatki kuchni cypryjskiej:
- Horiatiki – sałatka wiejska z ogórkiem, pomidorem, czerwoną cebulą, oliwkami, zielenią i fetą – bez sałaty lodowej
- Prasini salata – świeża sałata z cebulką dymką, koperkiem, pietruszką i sokiem z cytryny
- Salata me revithia – sałatka z ciecierzycy, pomidora, ogórka i pietruszki
- Salata me louvi – fasola z czarnym oczkiem z oliwą, cebulką i koperkiem
- Salata me fasolia – biała fasola z cebulą, oliwą i cytryną
- Talatouri – jogurtowy dip-serwowana jako sałatka z ogórkiem i miętą
- Salata me kolokasi – gotowane kawałki kolokazji (taro) z cebulą i cytryną
- Pantzaria salata – buraki z oliwą i czosnkiem, często z jogurtem
- Domates me halloumi – sałatka z pomidorów i grillowanego halloumi
- Anari kai meli – sałatka z białego sera anari i miodu, często z rukolą i orzechami
Co o tym sądzą Polacy?
Wielu Polaków zamieszkałych na wyspie przyznaje, iż zamiast tradycyjnej kanapki wybiera właśnie sałatkę. Jedna z czytelniczek Cypr24 napisała:
Zielona sałata z cytryną i koprem to teraz mój codzienny lunch. Jest lekka i sycąca. W Polsce nie jadłam tak dobrych warzyw.

FAQ
Czy sałatki podaje się w tawernach jako osobne dania?
Tak – i często są tak duże, iż zastępują cały posiłek.
Czy wszystkie sałatki zawierają ser?
Nie – wiele z nich, jak sałatki z fasoli czy ciecierzycy, jest wegańska.