Sezon na sałatki czas zacząć! Co prawda moje pomidory dopiero zbierają siły, a ogórki wciąż śnią o wielkiej karierze w słoiku, ale nie mogłam się powstrzymać. Naszła mnie ta niepohamowana ochota na coś pysznego, chrupiącego i zdrowego. I tak właśnie powstała grecka sałatka… choć z małym twistem.
Trochę Grecji, trochę mnie. Oliwki są, feta jest, ale dorzuciłam też to, co lubię najbardziej. Bo kto powiedział, iż klasykę nie można doprawić po swojemu?
Grecka sałatka – prostota, która zachwyca
Ostatnio jadłam grecką sałatkę na Korfu — i to był powrót do dzieciństwa w najlepszym wydaniu. Przypomniały mi się babcine pomidory: soczyste, dojrzałe, pełne smaku i słońca. Takie, które pachną jeszcze zanim je pokroisz. A te ze sklepu… no cóż, próbują, ale to nie to samo.
Grecka sałatka na Korfu to była poezja prostoty. Pomidory — różnokolorowe, pokrojone na łapu capu, jakby ktoś się spieszył, bo już nie mógł się doczekać smaku. Dobra oliwa, gruboziarnista sól morska, świeżo mielony pieprz. Do tego jeszcze ciepły, świeżo upieczony grecki chleb, którym można było wycierać każdy ostatni ślad oliwy z talerza. Po prostu ślinotok — i czysta euforia z jedzenia.
Nie tylko smak – grecka sałatka to wspomnienie lata
Uwielbiam grecką kuchnię za jej prostotę i smak — taki prawdziwy, bez udziwnień, ale za to z charakterem. Kilka składników, a efekt? Czysta magia na talerzu. No i wiadomo, tam gdzie słońce, wszystko smakuje inaczej… lepiej. Jakby natura sama doprawiała wszystko promieniami i ciepłym powietrzem.
I tak właśnie jest z grecką sałatką. Niby kilka rzeczy wrzuconych do miski: pomidory, ogórek, czerwona cebula, oliwki i feta. Ale kiedy polejesz to porządną oliwą, posypiesz solą morską, dodasz oregano i zamieszasz bez spiny — dzieje się coś wyjątkowego. Smakuje jak lato, jak wakacje, jak chwila, w której nic nie trzeba, tylko jeść powoli i uśmiechać się do życia. Grecka sałatka to dla mnie taki kulinarny reset — zawsze działa.

Moja grecka sałatka
DrukujSkładniki:
Sałatka
100 g zielonej sałaty, u mnie roszponka
10 pomidorów koktajlowych
1 mały ogórek
1 żółta papryka
1 mała czerwona cebula
10 oliwek kalamata
100 g sera feta, koziego
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
Dressing
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
sól morska i czarny pieprz młotkowany do smaku
Przygotowanie:
- Sałatę opłukać i osuszyć. Ułożyć w misce. Pomidory przekroić na pół. Ogórek pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w słupki. Wszystko ułożyć na sałacie i lekko przemieszać.
- Dodać oliwki i pokruszoną fetę. Składniki na dressing umieścić w małym słoiczku, zakręcić i porządnie wstrząsnąć. Polać sałatkę dressingiem.
- Pestki słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Posypać nimi sałatkę. Smacznego!