Sałatka z kalafiora i jajka lepsza niż Cezar czy grecka. Można ją jeść na okrągło

g.pl 5 godzin temu
Latem mamy większą ochotę na lekkie potrawy. Sałatka z kalafiora to przekąska, która z powodzeniem może zastąpić kolację lub choćby obiad. Co więcej, można ją dowolnie modyfikować. Dzięki temu posmakuje wszystkich domownikom.
Sezon na kalafiora w Polsce trwa od wiosny do jesieni. Można go jeść nie tylko z bułką tartą, ale i w innym wydaniu. Dobra sałatka kalafiorowa z dużą ilością jajka będzie pasować przede wszystkim na grilla. Doskonale komponuje się z kiełbasą czy aromatyczną karkówką. Sprawdzi się również jako dodatek do grillowanego sera.


REKLAMA


Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi


Sałatka z kalafiora i jajka z garścią pomidorków - będzie kolorowo i pysznie
Główny okres zbiorów kalafiora przypada w lecie i wczesnej jesieni. To najlepszy moment na potrawy z tym warzywem. Sałatka z kalafiora i jajka to szybka przekąska, która z pewnością przyda się podczas letnich imprez z bliskimi. Jej przygotowanie zajmie kilka chwil.
Co ważne, taka sałatka przed podaniem powinna być przechowywana w lodówce. Wówczas będzie o wiele lepiej smakować. Przejdźmy do sposobu wykonania:
Składniki:


5 ugotowanych jajek na twardo;
1 kalafior;
sól, pieprz;
majonez do smaku;
śmietana - kilka łyżek;
10 pomidorków koktajlowych.


Wykonanie:


Kalafiora umyj, podziel na mniejsze części. Ugotuj w osolonej wodzie. Później odcedź i umieść w misce.
Jajka obierz, pokrój i dodaj do kalafiora.
Dołóż umyte i pokrojone pomidory.
Połącz śmietanę z majonezem. Dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj do pozostałych składników i wymieszaj.
Tak przygotowaną sałatkę odstaw na pewien czas do lodówki, aby się schłodziła.


Sałatka z kalafiora surowego - przygotujesz ją jeszcze szybciej
Sałatka kalafiorowa nie musi być przygotowana z ugotowanego warzywa. Surowego kalafiora można śmiało jeść. Ma chrupiącą konsystencję, dzięki czemu dobrze komponuje się z różnymi dipami.
Sałatka kalafiorowa - przepis:
Składniki:


300 g kalafiora;
sól, pieprz;
1 cebula;
2 marchewki;
1 łyżeczka miodu;
majonez do smaku.


Wykonanie:


Kalafiora umyj dokładnie i zetrzyj na tarce.
Marchewki obierz, umyj i zetrzyj.
Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
Połącz ze sobą wszystkie składniki.
Dodaj majonez, miód, przyprawy.
Całość wymieszaj.


Sałatka z kalafiora i kukurydzy - dobra na początek dnia
Sałatka z kalafiora i kukurydzy to kolejny pomysł na przekąskę, który bez problemu może zastąpić choćby śniadanie. Składniki można dowolnie modyfikować. Oto przykładowa wersja:
Składniki:


1 puszka kukurydzy;
1 kalafior;
4 gotowane jaja;
sól, pieprz do smaku;
kilka łyżek majonezu;
kilka łyżek śmietany;
szczypior;
1 papryka czerwona.


Wykonanie:


Kalafiora umyj i zetrzyj na tarce (możesz też użyć gotowanego kalafiora).
Jaja obierz i pokrój.
Szczypior umyj i posiekaj.
Paprykę umyj, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę.
Połącz ze sobą wszystkie składniki i dopraw do smaku.


Zobacz też: Lubisz gotować? Ten kuchenny trik to gamechanger. Musisz mieć tylko słoik i czosnek
Idź do oryginalnego materiału