Sezon na kalafiora w Polsce trwa od wiosny do jesieni. Można go jeść nie tylko z bułką tartą, ale i w innym wydaniu. Dobra sałatka kalafiorowa z dużą ilością jajka będzie pasować przede wszystkim na grilla. Doskonale komponuje się z kiełbasą czy aromatyczną karkówką. Sprawdzi się również jako dodatek do grillowanego sera.
REKLAMA
Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi
Sałatka z kalafiora i jajka z garścią pomidorków - będzie kolorowo i pysznie
Główny okres zbiorów kalafiora przypada w lecie i wczesnej jesieni. To najlepszy moment na potrawy z tym warzywem. Sałatka z kalafiora i jajka to szybka przekąska, która z pewnością przyda się podczas letnich imprez z bliskimi. Jej przygotowanie zajmie kilka chwil.
Co ważne, taka sałatka przed podaniem powinna być przechowywana w lodówce. Wówczas będzie o wiele lepiej smakować. Przejdźmy do sposobu wykonania:
Składniki:
5 ugotowanych jajek na twardo;
1 kalafior;
sól, pieprz;
majonez do smaku;
śmietana - kilka łyżek;
10 pomidorków koktajlowych.
Wykonanie:
Kalafiora umyj, podziel na mniejsze części. Ugotuj w osolonej wodzie. Później odcedź i umieść w misce.
Jajka obierz, pokrój i dodaj do kalafiora.
Dołóż umyte i pokrojone pomidory.
Połącz śmietanę z majonezem. Dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj do pozostałych składników i wymieszaj.
Tak przygotowaną sałatkę odstaw na pewien czas do lodówki, aby się schłodziła.
Sałatka z kalafiora surowego - przygotujesz ją jeszcze szybciej
Sałatka kalafiorowa nie musi być przygotowana z ugotowanego warzywa. Surowego kalafiora można śmiało jeść. Ma chrupiącą konsystencję, dzięki czemu dobrze komponuje się z różnymi dipami.
Sałatka kalafiorowa - przepis:
Składniki:
300 g kalafiora;
sól, pieprz;
1 cebula;
2 marchewki;
1 łyżeczka miodu;
majonez do smaku.
Wykonanie:
Kalafiora umyj dokładnie i zetrzyj na tarce.
Marchewki obierz, umyj i zetrzyj.
Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
Połącz ze sobą wszystkie składniki.
Dodaj majonez, miód, przyprawy.
Całość wymieszaj.
Sałatka z kalafiora i kukurydzy - dobra na początek dnia
Sałatka z kalafiora i kukurydzy to kolejny pomysł na przekąskę, który bez problemu może zastąpić choćby śniadanie. Składniki można dowolnie modyfikować. Oto przykładowa wersja:
Składniki:
1 puszka kukurydzy;
1 kalafior;
4 gotowane jaja;
sól, pieprz do smaku;
kilka łyżek majonezu;
kilka łyżek śmietany;
szczypior;
1 papryka czerwona.
Wykonanie:
Kalafiora umyj i zetrzyj na tarce (możesz też użyć gotowanego kalafiora).
Jaja obierz i pokrój.
Szczypior umyj i posiekaj.
Paprykę umyj, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę.
Połącz ze sobą wszystkie składniki i dopraw do smaku.
Zobacz też: Lubisz gotować? Ten kuchenny trik to gamechanger. Musisz mieć tylko słoik i czosnek