Przystawkę można przygotować na różne sposoby. My proponujemy wersję z makaronem ryżowym i dużą ilością kolorowych warzyw. Sałatkę z surimi można spożywać bezpośrednio po przygotowaniu, ale jeżeli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak, to warto odczekać kilka godzin, aby składniki mogły się ze sobą przegryźć.
REKLAMA
Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi
Surimi - co to jest? Produkt gości na półkach sklepowych już od kilku lat
Wiele osób interesuje się nowościami na rynku produktów spożywczych, a jeszcze kilka lat temu takim właśnie tworem było surimi. Co to jest? Surimi często określane jest jako "paluszki krabowe", jednak w rzeczywistości z krabami kilka ma wspólnego. Te podłużne paluszki w intensywnie czerwonym kolorze to nic innego, jak pasta rybna (najczęściej z mięsa białych ryb), która po odpowiednim przyprawieniu, swoją strukturą, smakiem i kolorem przypomina mięso kraba.
Surimi to źródło łatwo przyswajalnego białka, a ponadto jest to niskokaloryczna przekąska (100 g produktu dostarcza nieco ponad 100 kcal). Produkt znajdziemy w większości sklepów spożywczych, a za paczkę paluszków krabowych o wadze 250 g trzeba zapłacić kilkanaście złotych.
Przepis na sałatkę z surimi doskonałą na przyjęcie. Zacznij od przygotowania składników
jeżeli chcesz zaskoczyć swoich domowników i gości azjatyckim smakiem w kuchni, to koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na sałatkę z surimi. Do przygotowania przysmaku będziesz potrzebować następujących składników:
250 g makaronu ryżowego
250 g surimi
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
1 ogórek
1 cebula czerwona
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
3 łyżki jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
przyprawy: sól, pieprz
Sałatka z surimi - przepis. Przygotowanie dania zajmie nie więcej niż pół godziny
Zrobienie smakołyku z paluszkami krabowymi z pewnością nie należy do czasochłonnych zadań, dlatego jeżeli zależy Ci na ekspresowej przekąsce, to koniecznie wybierz sałatkę z surimi. Przepis jest następujący:
Makaron zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy, aby zmiękł
Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w kostkę
Kukurydzę odsączamy z zalewy
Szczypiorek i koperek drobno siekamy
Paluszki surimi kroimy w kostkę, a następnie rozdrabniamy w dłoniach, aby oddzielić od siebie poszczególne włókna (nie jest to konieczne, można zostawić w kostkach)
Gdy makaron będzie miękki, odcedzamy go, a następnie kroimy na mniejsze kawałki
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce
Dodajemy jogurt naturalny, majonez i przyprawy
Dokładnie mieszamy i gotowe
Zobacz też: Gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Tylko jedno miejsce jest odpowiednie. Dla wielu to wciąż nieoczywiste