Znów zastanawiasz się co przygotować na obiad tak, aby smakowało innym? A jednocześnie nie masz tyle czasu, aby pół dnia spędzić w kuchni? Nasz przepis na kotlety siekane z kurczaka jest stworzony idealnie dla ciebie. Wypróbuj to szybkie danie, a już nigdy nie będziesz chciała wrócić do smażenia klasycznego fileta z kurczaka czy schabowych.
REKLAMA
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Kotleciki siekane z kurczakiem - ten przepis musisz znać!
Przepis na kotlety siekane z kurczaka ma wiele odmian. Zgodnie z upodobaniami możesz tutaj wykorzystać przeróżne warzywa i inne dodatki, które ubarwią twoje danie. My przedstawimy ci przepis na naszą propozycję – kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem. To danie jest nie tylko szybkie w wykonaniu, ale zarazem bardzo tanie.
Aby przygotować kotleciki siekane z kurczakiem, będziemy potrzebować:
Filet z piersi kurczaka – 500 gramów
Jajka rozm. L – 3 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Papryka czerwona – 1 sztuka
Pieczarki – 5 sztuk
Natka pietruszki – 1/3 pęczka
Mąka – 3 łyżki
Ser (my wybraliśmy mozzarellę) – 70 gramów
Majonez – 2 łyżki
Pieprz
Sól
Przygotuj z nami kotlety siekane z kurczaka z majonezem i warzywami
Przygotowanie kotlecików siekanych z kurczaka rozpoczynamy od umycia i oczyszczenia fileta. Następnie mięso siekamy tasakiem lub kroimy w drobną kostkę nożem i umieszczamy w misce. Teraz zajmiemy się przygotowaniem warzyw. Paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki należy zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Szatkujemy także natkę pietruszki. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce z mięsem i wszystko dokładnie mieszamy.
Do przygotowanej przez nas mieszaniny mięsa i warzyw dodajemy teraz pokrojony ser, mąkę, majonez oraz wbijamy jajka. Całość ponownie mieszamy. Dodajemy przyprawy i znów łączymy składniki ze sobą.
Teraz możemy już przejść do smażenia. Z przygotowanej masy formujemy kotlety i wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Zgodnie z upodobaniami może to być olej lub oliwa z oliwek. Kotlety siekane z kurczaka smażymy na małym ogniu do momentu, aż osiągną złoty kolor. Po smażeniu kotlety umieszczamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i gotowe.
Kotleciki siekane z kurczaka z serem i majonezem oraz warzywami możemy podawać zgodnie z upodobaniami. Mogą być one serwowane z ziemniakami, ryżem czy kaszą. Nie zapomnijcie o zdrowej surówce. Smacznego!
Zobacz też: Przetwory na zimę. Marmolada z cukinii to prawdziwa petarda, ale gruszki w occie depczą jej po piętach! [PRZEPISY]