
Słynne niemieckie ciasto z jabłkami znanego youtubera. Puszyste, chrupkie z zewnątrz i mięciutkie jak chmurka. Świat oszalał na punkcie smaku tego ciasta i wcale się nie dziwimy. Palce lizać!
Słynne niemieckie ciasto z jabłkami – przepis

Składniki:
» 3 jabłka
» 3 jajka
» 1 łyżeczka cukru wanilinowego
» 150 g cukru
» 80 ml mleka
» 100 ml oleju
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 6-7 czubatych łyżek mąki pszennej
» skórka z jednej cytryny
» sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski i dodaj cukier wanilinowy oraz cukier, a następnie ubijaj na wysokich obrotach miksera do momentu, aż masa będzie bardzo puszysta i biała. To najważniejszy krok, aby ciasto wyszło tak, jak powinno dlatego nie przestawaj ubijać dopóki nie ujrzysz puszystej masy!
Wlej mleko i olej, a następnie zmiksuj na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Wsypuj przesianą mąkę porcjami, a potem mieszaj rózgą, nie miksuj. Zetrzyj skórkę z cytryny oraz wyciśnij sok z jej połówki. Sok wlej do ciasta, a potem wymieszaj delikatnie.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę, następnie wymieszaj je ze startą skórką cytrynową. Tortownicę o wymiarach 23 cm wysmaruj masłem, a potem wlej połowę porcji ciasta. Wyłóż jabłka i zalej drugą porcją ciasta. Piecz w piekarniku góra-dół, nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka. Smacznego!