Smaczne lato w aglomeracji

powiat.poznan.pl 7 godzin temu

W lipcu i sierpniu miłośnicy dobrej kuchni będą mieli wyjątkową okazję, by odkryć bogactwo wielkopolskich smaków. Wybrane restauracje w Poznaniu i okolicy, które na co dzień sięgają po lokalne produkty, inspirują się kuchnią regionalną oraz tradycją domowego gotowania, przygotowały degustacyjne menu regionalne. W akcję włączyła się restauracja Dworu Skrzynki, gm. Stęszew, która proponuje gościom m.in. kaczkę z modra kapustą i domowymi pyzami.

Akcja ma na celu promocję kulinarnego dziedzictwa poprzez jego współczesną interpretację – autorską, sezonową i opartą na jakości – mówi Jan Mazurczak, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT), która koordynuje akcję.

Każda restauracja biorąca udział w projekcie samodzielnie komponuje menu w oparciu o lokalne produkty i przepisy – są to najczęściej trzy dania, ale ich liczba, styl podania oraz cena zależą od koncepcji i charakteru lokalu. Dodatkowo w zestawach mogą znaleźć się również propozycje dodatkowe, takie jak pairing dań z winami, piwami rzemieślniczymi lub napojami bezalkoholowymi.

Wszystkie serwowane potrawy łączy jedno – zawierają składniki regionalne z Wielkopolski lub odwołują się do lokalnych tradycji kulinarnych, opowiadając kulinarną historię, której uzupełnieniem będą informacje uzyskane od obsługi każdego z lokali partnerskich.
W ofercie nie zabraknie klasyków, takich jak pyra z gzikiem i kaczka z pyzami. Na lato idealną propozycją będą sezonowe warzywa i owoce: bób, szparagi, hyćka (czyli kwiaty czarnego bzu), rabarbar, a choćby niedoceniane mirabelki.
Nowe menu degustacyjne w wybranych restauracjach Poznania i okolicy to kontynuacja długoletnich działań PLOT na rzecz promocji lokalnej gastronomii.

Niedawno po raz trzeci poznańskie restauracje zostały docenione przez prestiżowy przewodnik Michelin. Nowy projekt to szansa, by tym razem pochwalić się jakościowymi produktami i potrawami bazującymi na naszej bogatej, regionalnej tradycji kulinarnej – zauważa Jakub Pindych, ekspert kulinarny PLOT.

W akcji biorą udział następujące restauracje (menu i szczegóły oferty dostępne na stronie https://visitpoznan.pl/smaczne-lato-w-poznaniu):

  1. A nóż widelec (wyróżnienie Michelin),
  2. Bazar 1838,
  3. Concordia Taste,
  4. CUCINA (wyróżnienie Michelin),
  5. Dwór Skrzynki (Skrzynki, gm. Stęszew, powiat poznański) – lokal na szlaku kulinarnym www.smakipowiatupoznanskiego.pl
  6. Figa (Plewiska, gm. Komorniki, powiat poznański)- lokal na szlaku kulinarnym www.smakipowiatupoznanskiego.pl
  7. Fromażeria (wyróżnienie Michelin),
  8. Hyćka,
  9. Hotel NH Poznań,
  10. Hotel HP Park (Restauracja Panorama),
  11. Po Swojemu,
  12. POSTO (wyróżnienie Michelin),
  13. Ratuszova,
  14. (wyróżnienie Michelin),
  15. The Time (wyróżnienie Michelin),
  16. Złota Kaczka.

Nasza wakacyjna akcja to prawdziwa uczta dla smakoszy i doskonała okazja, by poznać na nowo bogactwo polskiej kuchni – tej najbliższej sercu, bo zakorzenionej w regionie – dodaje Jan Mazurczak.

W akcji nie mogło zabraknąć restauracji Dworu Skrzynki, która jest lokalem otwierającym szlak kulinarny powiatu poznańskiego (www.smakipowiatupoznanskiego.pl) . Dziedzictwo kulinarne naszego regionu jest fundamentem i misją działalności Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Warto też tu wspomnieć, ze droga z Poznania do Skrzynek to przysłowiowy „rzut beretem”, więc zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę mieszkańców Wielkopolski, a także bawiących tu turystów na wyjątkowe smaki tradycji – mówi Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki.

Ze względu na wyjątkowy charakter oferty, goście są proszeni o wcześniejszy kontakt z wybraną restauracją i dokonanie rezerwacji z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem.
Szczegóły na stronie: https://visitpoznan.pl/smaczne-lato-w-poznaniu

Restauracja Dworu Skrzynki czynna:
Piątek: 16.00 – 21.30 (jeśli realizowane są koncerty, zamówienia do 21.00),
Sobota: 12.00 – 22.00 (zamówienia do 21.00)
Niedziela: 12.00 – 20.00 (zamówienia do 19.00)

Rezerwacja stolików: +48 691 838 221. Aktualna oferta kulinarna i kulturalna: www.dworskrzynki.pl oraz w mediach społecznościowych. Zapraszamy!

osoba do kontaktu: Liliana Kubiak – Zastępca Dyrektora Instytutu Skrzynki e-mail: [email protected] tel. 451 152 795

Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego to powołana w 2021 roku powiatowa instytucja kultury, która swoją siedzibę ulokowała w zrewitalizowanym Dworze w Skrzynkach. Oprócz ośrodka szkoleniowo-konferencyjnego, działa także Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Podstawowym celem statutowym Instytutu jest promocja kultury centralnej części Wielkopolski, tworzenie, ochrona różnorodnych jej wartości i udostępnianie dóbr kultury oraz prowadzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w formie ośrodka badań i dokumentacji w dziedzinie kultury i kulinariów, a także prowadzenie Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału