Przygotowanie dania nie jest trudne, jednak warto zaplanować je wcześniej. Przed obróbką termiczną mięso smarujemy marynatą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Marynata wpływa zarówno na smak, jak i konsystencję karkówki, dlatego nie należy pomijać tego etapu przygotowania potrawy. My przygotujemy marynatę z dużą ilością aromatycznych ziół i przypraw.
REKLAMA
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Karkówka pieczona w plastrach. Zacznij od przygotowania ziołowej marynaty
Danie przygotowane zgodnie z poniższą recepturą świetnie smakuje z opiekanymi ziemniakami, purée lub frytkami z batatów. Pierwszym etapem przygotowania potrawy jest marynowanie mięsa. Poniżej lista składników na marynatę do karkówki pieczonej w plastrach:
500 ml jogurtu naturalnego
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
2 łyżki drobno posiekanych listków mięty
2 łyżki rozmarynu
2 łyżki majeranku
2 łyżki oregano
1 łyżka słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, a następnie dokładnie obtaczamy w marynacie każdy plaster mięsa (waga wyjściowa karkówki to 1 kg). Mięso wstawiamy do lodówki na całą noc.
Karkówka pieczona w piekarniku. Jakie inne składniki będą potrzebne do przygotowania potrawy?
Mięso i marynata to nie wszystko, co będzie potrzebne. Poniżej lista pozostałych składników niezbędnych do przygotowania karkówki pieczonej w piekarniku:
2 cebule
500 g pieczarek
2 czerwone papryki
8 łyżek majonezu
4 łyżki ketchupu
150 g tartego sera żółtego
3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Zobacz też: Taka marynata do schabowego jest bezkonkurencyjna. A ci, co nie wiedzą, dalej używają mleka lub maślanki
Karkówka w rękawie - jak przygotować smakowite danie obiadowe?
Mięso wyjmujemy z lodówki na godzinę przed obróbką termiczną. Jaka jest dalsza procedura?
Każdy plaster obsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym (możemy również upiec karkówkę w rękawie)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę 15 minut
W międzyczasie przygotowujemy warzywa - paprykę kroimy w kostkę, a cebulę i pieczarki w plastry
Karkówkę wyjmujemy z piekarnika, a następnie smarujemy majonezem wymieszanym z ketchupem
Obok mięsa układamy warzywa i grzyby
Ponownie wkładamy do piekarnika na 20 minut
Posypujemy startym serem i zapiekamy do momentu, aż ser się rozpuści
Podajemy bezpośrednio po upieczeniu
Lubisz pieczoną karkówkę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.