W święta wielkanocne na stole oprócz święconki nie może zabraknąć również słodkich wypieków. Jednym z ciast, które najbardziej kojarzy się z celebrowaniem Zmartwychwstania Jezusa, jest mazurek. Deser ten przez lata zaczął przybierać najróżniejsze formy. Każda gospodyni, szukając idealnego połączenia smaków, tworzyła nowe, unikatowe kompozycje. Moja mama od lat przyrządza mazurek z orzechami, makiem i serem. Uwierzcie mi, nic tak gwałtownie nie znika z talerza jak ten wypiek.
REKLAMA
Zobacz wideo Ten sos jest lepszy niż majonez. Zrobiłam chrzanowy kogel-mogel
Mazurek orzechowy z makiem i serem. To połączenie smaków jest naprawdę niesamowite
Osoby, które lubią orzechowe kompozycje, wręcz przepadną, gdy zasmakują tej wersji mazurka. Ciasto składa się z trzech warstw pokrytych masą i waflem. Do przygotowania makowej podstawy będziesz potrzebować:
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki zmielonych orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 dkg rodzynek
1 łyżka miodu
7-8 jajek
40 dkg maku
35 dkg cukru
Kolejną serową warstwę tworzymy przy wykorzystaniu:
1 kg sera (przepuszczonego przez maszynkę 2x)
7-9 żółtek
10 dkg masła
20 dkg cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
1 łyżeczka kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Trzecia, orzechowa warstwa wymaga od nas sięgnięcia po praktyki, które wykorzystujemy przy przyrządzaniu biszkoptu. Na tym etapie będziemy zatem potrzebowali:
4 jajka
10 dkg posiekanych orzechów
1 łyżkę mąki
5 łyżki cukru
Ostatnim elementem jest masa, na którą składa się:
10 dkg posiekanych orzechów
1/2 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżka wody
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
Po odmierzeniu wszystkich wskazanych składników można przejść do ich łączenia.
Mazurek wielkanocny - przepis. Krok po kroku
Przygotowanie słodkiego przysmaku na wielkanocny stół rozpoczynamy od połączenia składników na masę makową. W pierwszej kolejności należy utrzeć żółtka z cukrem, a następnie dodać do nich zmielony i sparzony wcześniej mak. Całość dokładnie mieszamy, po czym dorzucamy mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu w misce ląduje miód, rodzynki oraz ubite białka z 7-8 jajek. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i przechodzimy do serowej warstwy. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka i zmielony ser. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i ucieramy do momentu, aż masa nie będzie pulchna. Pod koniec dorzucamy pozostałe składniki, które po przemieszaniu wylewamy na wcześniej przyrządzoną warstwę z maku.
Zobacz też: Nie wyrzucaj zakalca. Dorzuć kilka składników i stwórz smakowitą przekąskę. Twoi bliscy będą zachwyceni
Przygotowując trzecie "piętro" zaczynamy od ubicia jajek zgodnie z zasadami przyrządzania biszkoptu. Kiedy produkt jest już wstępnie gotowy, dodajemy pozostałe składniki (posiekane orzechy, mąkę, cukier), mieszamy i wylewamy na serową warstwę. Masę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto przez 1,5 godziny. W tym czasie można zacząć przygotowywać masę orzechową. Zaczynamy od zaparzenia posiekanych orzechów w mleku. Po zagotowaniu całości studzimy napar, a następnie przechodzimy do połączenia jajka, cukru i wody, które należy ubić w kąpieli parowej. Następnie ucieramy masło razem z margaryną i dorzucamy do nich orzechy oraz ubite jajko z cukrem i wodą. Wszystkie produkty łączymy. Masę wykładamy na ostudzony placek, który dodatkowo można nakryć waflem.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.