Tiramisu to tradycyjny włoski deser, którego głównymi składnikami są biszkopty, mocna kawa espresso oraz mascarpone. Jest kremowy, delikatny i lekki, a więc idealnie sprawdzi się na upalne dni. Okazuje się jednak, iż możesz przygotować również owocową wersję tego klasyka. Jak zrobić tiramisu truskawkowe?
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia
Czy truskawki są zdrowe? To skarbnica witamin i minerałów
Sezon na truskawki trwa i warto go wykorzystać, bo to niezwykle zdrowe owoce. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, truskawki są bogate w witaminę C, witaminy A, E oraz niektóre z grupy B, w tym B1, B2, potas, wapń, magnez i żelazo. Zawierają błonnik, który wspomaga metabolizm i trawienie. 100 g owoców ma tylko 32 kcal.
Jak zrobić tiramisu truskawkowe? Jest tak dobre, iż choćby teściowa pochwali
Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością poradzi z nim sobie każdy. Owocowa wersja klasycznego deseru zasmakuje wszystkim łasuchom.
Składniki:
400 g truskawek,
200 g biszkoptów,
250 g mascarpone,
200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
2 łyżki cukru,
3 łyżki cukru pudru,
3 łyżki syropu truskawkowego,
kakao do posypania.
Truskawkowe tiramisu istock-zefirchik06
jeżeli wolisz mniej słodką wersję, możesz pominąć cukier. Słodyczy nada masa mascarpone, a truskawki idealnie ją przełamią.
Umyj truskawki, posyp cukrem i odstaw na 40 minut.
Ubij śmietankę na pianę i powoli mieszając, dodaj cukier puder oraz serek mascarpone.
Truskawki zblenduj na gładko, dodaj syrop truskawkowy.
Do pucharków włóż biszkopty. Polej syropem truskawkowym, zalej masą truskawkową i kremem śmietankowym. jeżeli pucharek jest wyższy, wyłóż kolejne warstwy w wymienionej kolejności. Posyp kakaem i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Jaki jest najlepszy deser na lato? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.