Placuszki skyrowe zachwycą wielbicieli słodkich śniadań. Pokochają je szczególnie dzieci. Zaserwuj rodzinie takie śniadanie, a poranek od razu stanie się przyjemniejszy - sterta pachnących, miękkich placków zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Sprawdź prosty i szybki przepis.
Składniki na placuszki skyrowe
Placki ze skyru zrobimy z 6 popularnych składników, które na pewno każdy z nas ma w kuchni, ponieważ wykorzystuje się je często, głównie do wypieków. Obejdzie się zatem bez wyjścia do sklepu.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia placuszków skyrowych? Oto lista:
- 150 g skyru naturalnego;
- 50 g mąki pszennej lub orkiszowej;
- 10 g erytrytolu lub ksylitolu;
- 3 g proszku do pieczenia;
- 1 jajko;
- olej do smażenia.
Przepis na placuszki skyrowe
Przygotowanie placuszków skyrowych jest banalnie proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, a później przejść do smażenia. Od czego więc zaczynamy?
Na początek łączymy w misce skyr, mąkę, słodzidło, proszek do pieczenia i jajko. Całość mieszamy do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.
Potem na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy łyżką małe porcje masy i smażymy placki do momentu, aż nabiorą złotego koloru, zarówno z jednej, jak i drugiej strony.
Jak widać, przepis jest szybki i bardzo prosty. Dosłownie po 10 minutach na talerzu pojawi się 8 placuszków.
Z czym podawać placuszki skyrowe?
Placuszki skyrowe najbardziej smakują mi z dżemem lub masłem orzechowym. Można posmarować je też skyrem. Świetnie komponują się także z odrobiną miodu czy syropu klonowego.
Najlepiej podawać te placki z owocami, np. z truskawkami, na które właśnie trwa sezon. Polecam obsypać je ulubionymi orzechami.
W innej wersji warto zetrzeć na tarce jabłko i dodać je do masy skyrowej, jeszcze przed smażeniem. To samo można zrobić z rozgniecionym bananem.
Zobacz też:
Kiedyś była daniem biedoty. w tej chwili jedzą ją sami bogacze
Ta sałatka jest najlepsza na grilla. Idealnie komponuje się z kiełbasą i karkówką
Zapomnij o lemoniadzie. Wystarczy włożyć torebkę herbaty do tego popularnego napoju