Te placuszki robię w kilka minut na śniadanie. Wychodzą puszyste jak obłoczki

top.pl 10 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Szukasz pomysłu na pożywne i pyszne śniadanie? Moim hitem śniadaniowym są placki skyrowe - wychodzą lekkie i puszyste jak obłoczki. Sekret ich przygotowania tkwi w skyrze, który nadaje im lekkości, a przy okazji dostarcza solidnej porcji białka. Poza tym zrobisz je błyskawicznie, bo już w kilka minut.

Placuszki skyrowe zachwycą wielbicieli słodkich śniadań. Pokochają je szczególnie dzieci. Zaserwuj rodzinie takie śniadanie, a poranek od razu stanie się przyjemniejszy - sterta pachnących, miękkich placków zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Sprawdź prosty i szybki przepis.

Składniki na placuszki skyrowe

Placki ze skyru zrobimy z 6 popularnych składników, które na pewno każdy z nas ma w kuchni, ponieważ wykorzystuje się je często, głównie do wypieków. Obejdzie się zatem bez wyjścia do sklepu.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia placuszków skyrowych? Oto lista:

  • 150 g skyru naturalnego;
  • 50 g mąki pszennej lub orkiszowej;
  • 10 g erytrytolu lub ksylitolu;
  • 3 g proszku do pieczenia;
  • 1 jajko;
  • olej do smażenia.

Przepis na placuszki skyrowe

Przygotowanie placuszków skyrowych jest banalnie proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, a później przejść do smażenia. Od czego więc zaczynamy?

Na początek łączymy w misce skyr, mąkę, słodzidło, proszek do pieczenia i jajko. Całość mieszamy do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.

Potem na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy łyżką małe porcje masy i smażymy placki do momentu, aż nabiorą złotego koloru, zarówno z jednej, jak i drugiej strony.

Jak widać, przepis jest szybki i bardzo prosty. Dosłownie po 10 minutach na talerzu pojawi się 8 placuszków.

Z czym podawać placuszki skyrowe?

Placuszki skyrowe najbardziej smakują mi z dżemem lub masłem orzechowym. Można posmarować je też skyrem. Świetnie komponują się także z odrobiną miodu czy syropu klonowego.

Najlepiej podawać te placki z owocami, np. z truskawkami, na które właśnie trwa sezon. Polecam obsypać je ulubionymi orzechami.

W innej wersji warto zetrzeć na tarce jabłko i dodać je do masy skyrowej, jeszcze przed smażeniem. To samo można zrobić z rozgniecionym bananem.

Zobacz też:

Kiedyś była daniem biedoty. w tej chwili jedzą ją sami bogacze

Ta sałatka jest najlepsza na grilla. Idealnie komponuje się z kiełbasą i karkówką

​Zapomnij o lemoniadzie. Wystarczy włożyć torebkę herbaty do tego popularnego napoju

Idź do oryginalnego materiału