Włoska kuchnia jest jedną z najbardziej cenionych na świecie. Opiera się na stosunkowo prostych przepisach i świeżych składnikach. To przede wszystkim pizza, pasty, sery i oliwa z oliwek. Znany włoski szef kuchni, Massimo Bottura, cytowany przez nypost.com, podzielił się błędami kulinarnymi, których często jest świadkiem wśród turystów odwiedzających jego kraj.
REKLAMA
Zobacz wideo Matteo Brunetti wspomina MasterChefa. Mówi o Damianie. "Czułem, iż mam więcej talentu kulinarnego niż on"
Tak jada się posiłki we Włoszech. "To cały rytuał"
Włosi celebrują posiłki. Wspólny obiad czy kolacja jest dla nich sposobem na spędzenie czasu z rodziną lub znajomymi, co dla wielu turystów jest niezrozumiałe. - We Włoszech jedzenie nie jest transakcją. To cały rytuał. Posiłki powinny trwać godzinami. Oznacza to popijanie, rozmawianie i smakowanie - powiedział.
Tak jada się posiłki we Włoszech istock/@Vera_Petrunina
W większości państw Europy łatwo o zamienniki produktów w restauracjach lub modyfikację dania. Dlatego prośba o niedodawanie jakiegoś składnika, na który dana osoba jest uczulona lub za nim nie przepada, nie jest problemem. Okazuje się, iż we Włoszech takie życzenie to niemal zbrodnia. - Prośba o zamienniki lub zmiany w menu może być odebrana jako brak szacunku. Wizja szefa kuchni ma znaczenie - wyjaśnił Massimo Bottura.
We Włoszech koniecznie zamów do obiadu jedną rzecz. Zdaniem szefa kuchni to część poznawania kultury tego kraju
Będąc we włoskiej restauracji, szef kuchni radzi, by zrezygnować z gazowanych napojów. Warto przez chwilę poczuć się jak prawdziwy Włoch i zamówić do obiadu lampkę lokalnego wina. - Każdy włoski region ma własne wina, a ich odkrywanie jest częścią przygody i poznawania naszej kultury - poradził. Wybierasz się do Włoch? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.