Ten nietypowy liść sprawia, iż ogórki kiszone na zimę smakują obłędnie. Wcale nie chodzi tu o porzeczkę

g.pl 1 tydzień temu
Ogórki kiszone na zimę to doskonały sposób na wzmocnienie swojej odporności. Kiszonki to ten element naszej diety, którego nie może zabraknąć zwłaszcza w okresie jesieni, czy też zimy. Sprawdź, jak prosto zrobić ogórki kiszone.
Moda na kiszenie warzyw i owoców wraca. Co ciekawe, zagadnieniem zaczynają interesować się choćby bardzo młode osoby. Nie ma w tym niczego dziwnego, bo kiszonki mają "wielką moc". O ich adekwatnościach napiszemy poniżej.


REKLAMA


Zobacz wideo Spróbowałam bardzo kwaśnych ogórków z Dealz. Tylko dla koneserów


Kiszone ogórki na zimę - adekwatności
Warto wiedzieć, że:


Kiszone ogórki wspierają pracę jelit.
Pomagają w procesach trawiennych.
Wspierają układ immunologiczny.
Są polecane jako składnik diety w niektórych chorobach autoimmunologicznych.
Wpływają pozytywnie na wygląd skóry (witamina C, witaminy z grupy B i probiotyki wspierają jelita. Zdrowa flora jelitowa może przekładać się na lepszy stan skóry).
Działają moczopędnie.


Przepis na dobre ogórki kiszone na zimę - jak zrobić pyszne przetwory?
Przepis na dobre ogórki kiszone na zimę to podstawa o ile chodzi o przetwory. Bez odpowiednio dobranej receptury, ogórki nie będą smaczne. Chcąc wykonać twarde i przede wszystkim chrupiące kiszone ogórki, musimy zadbać o odpowiednią wodę i adekwatną ilość soli. Istotne jest także wybranie odpowiednich warzyw. Poniżej receptura w kilku prostych krokach:
Przepis na kiszone ogórki:
Składniki:


1 kilogram ogórków
2 litry wody
2 łyżki soli kamiennej
korzeń chrzanu
czosnek - 3-4 ząbki
liście wiśni lub winogron - kilka sztuk dla chrupkości
1 baldach kopru


Wykonanie krok po kroku:


Ogórki dokładnie umyć.
Następnie wykonać zalewę.
Zagotować przefiltrowaną wodę z solą.
Pozostawić do ostudzenia.
Chrzan umyć.
Czosnek obrać.
Koper i wybrane liście umyć.
Słoiki dokładnie wymyć, wyparzyć i osuszyć.
Do każdego słoika włożyć po równo wybranych liści, kopru, chrzanu oraz czosnku.
Następnie ułożyć ogórki w słoikach.
Zalać ciepłą zalewą. Zakręcić. Postawić na kilka godzin w ciepłym pomieszczeniu.
Po tym czasie przenieść słoiki do ciemnego i zimnego pomieszczenia, na przykład piwniczki.


Kiedy kisić ogórki kiszone na zimę - w którym momencie w roku?
Czy wiesz, kiedy kisić ogórki kiszone na zimę? Mamy dostęp do warzyw i owoców przez cały rok, dlatego też nie ma problemu z tym, aby w dowolnym momencie, zająć się wykonaniem kiszonek.
Ogórki można kisić przez cały rok, ale najlepszym czasem jest sezon ogórkowy (od czerwca do sierpnia). Wówczas będziemy mogli cieszyć się warzywami dobrej jakości, a co za tym idzie lepszym zdrowiem i jeszcze pyszniejszymi przetworami.
Zobacz też: Sezon na cukinię w pełni. Zrób z niej pyszny pasztet - będziesz mieć obiad na kilka dni
Idź do oryginalnego materiału