
Jak podkreślił Jacek Piorunek, festyn „Smaki Podlasia” to kolejny dowód na to, jak ciekawą ofertę kulturalną ma Podlaskie.
– Województwo podlaskie w ostatnim czasie stało się niezwykle modne – zauważył członek zarządu. – W tym sezonie mamy zwiększoną liczbę turystów. Dzieje się to oczywiście za sprawą bonu turystycznego, ale nie tylko. To także efekt wielu przedsięwzięć odbywających się w województwie podlaskim. Poza tym turyści doceniają przyrodę naszego regionu, kulinaria, które rozwijają się bardzo prężnie, i kulturę. Przyjeżdżający tutaj ludzie lubią połączyć te wszystkie elementy.
Festyn odbędzie się w niedzielę 7 września w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie.
Harmonogram:
13.00 – uroczyste otwarcie imprezy, przywitanie gości i uczestników
13.30-17.00 – występy artystyczne na scenie: Zespół Barwianki, Zespół Folklorystyczny Narwanie, Dobryna, Hajda Banda (gwiazda wieczoru)
W trakcie wydarzenia:
– Festiwal Zagrodowych Serów, Podlaskich Miodów i Napojów Rzemieślniczych,
– Jesienny Targ Sztuki Ludowej Podlasia,
– prelekcja Andrzeja Fiedoruka „Ziemniak w podlaskiej kuchni”,
– pokaz z degustacją oraz warsztaty kulinarne Pauliny Makarskiej,
– konkurs na najsmaczniejszą potrawę z ziemniaków,
– pokazy tłoczenia oleju lnianego,
– oprowadzanie po leśnej bimbrowni,
– pokaz przygotowania ziemniaków z parnika.
Wstęp na „Smaki Podlasia” jest bezpłatny. W konferencji zapowiadającej wydarzenie wzięli udział dyrektor PMKL Katarzyna Ancipiuk i wicedyrektor Gracjan Eshetu-Gabre.
Julia Szypulska
red. Aneta Kursa
fot. Krzysztof Duszyński
Źródło: Urząd Marszałkowski