Jesień to czas, w którym owoce czarnego bzu nabierają głębi swojego koloru i w pełni dojrzałe doskonale nadają się do przygotowania z nich licznych przetworów. Choć nie można ich jeść na surowo, po odpowiedniej obórce termicznej świetnie smakują w postaci soku, syropu czy też dżemu. Ten sprawdzi się doskonale w jesienno-zimowym okresie jako dodatek do naleśników czy gofrów. Jest bowiem nie tylko pełen smaku, ale i cennych adekwatności prozdrowotnych.
Właściwości czarnego bzu. Dlaczego warto zrobić z niego dżem?
Czarny bez to roślina, która już od pokoleń ceniona jest za swoje wyjątkowe adekwatności. Niejadalna na surowo ze względu na zawarte toksyny, po ugotowaniu staje się prawdziwą skarbnicą zdrowia, przez co coraz chętniej z owoców czarnego bzu przygotowywane są przetwory, które stanowią smaczną alternatywę dla klasyków robionych z truskawek, borówek czy malin.
Czarny bez to świetne źródło wielu witamin, takich jak witamina C, A i witaminy z grupy B, a także antyoksydantów, flawonoidów oraz związków o działaniu przeciwzapalnym. Dzięki temu przetwory z czarnego bzu stają się cennym wsparciem dla odporności w okresie jesienno-zimowym, a także dla całego organizmu w czasie przeziębienia.
Dżem z czarnego bzu to smaczny sposób na zamkniecie w słoiku prawdziwej skarbnicy zdrowia i to bez konserwantów czy sztucznych barwników. Wystarczy przygotować kilka słoików i sięgać po nie zimą, by wzmocnić odporność organizmu oraz wpłynąć na ogólny stan zdrowia. Mojej rodzinie pomaga w tym od kilku lat przepis, który dostałam od teściowej na smaczny i zdrowy dżem z czarnego bzu.
Zobacz także: Mało kto wie, iż jest jadalna. Zrobisz z niej zdrowy dżem, w sam raz do naleśników
Jak zrobić dżem z czarnego bzu? Niezawodny przepis od teściowej
Dżem z czarnego bzu jest prosty w wykonaniu i wszechstronny w zastosowaniu. Sprawdzi się jako smakowity dodatek do naleśników i racuchów, a także jako sekret zimowej herbaty. Dżem przygotowywany od wielu lat przez moją teściową zachwyca tak bardzo, gdyż smak czarnego bzu równoważony jest dodatkiem jabłek w proporcjach 1:1. Do przygotowania takich przetworów potrzebujesz:
- 500 g dojrzałych owoców czarnego bzu
- 500 g obranych jabłek
- 300 g cukru
- Sok i starta skórka z ½ cytryny
Sposób przygotowania:
Przed przystąpieniem do robienia dżemu, zadbaj o czyste i wyparzone słoiki. Umyj również czarny bez, a także oderwij delikatnie jego owoce z baldachów i łodyżek. Owoce włóż do garnka z grubym dnem i zalej je odrobiną wody. Gotuj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas do momentu, aż owoce puszczą soki.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę jabłka i cukier. Całość uzupełnił o sok i startą skórkę cytryny. Wszystko razem gotuj, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje i zyska konsystencję dżemu.
Powstały przetwór przełóż do słoików, póki jest gorący, przez co nie będzie wymagać pasteryzacji. Zakręć mocno i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, a po otwarciu trzymaj w lodówce.
Spróbuj też: Już nie malinowa. Przygotuj śliwkową chmurkę, a zachwycisz gości i domowników
Zobacz też:
Taki sos pomidorowy do słoików robi Makłowicz. Idealny do pomidorówki i na pizzę
Taki sernik jesienią robi Ewa Wachowicz. Wykorzystuje sezonowe owoce
Ta kawa smakuje i pobudza jak żadna inna. Sekretem odrobina tego składnika