Ciasto z buraków to prawdziwy rarytas. Połączenie składników może wzbudzać zdziwienie, jednak smak jest znakomity. Burak to warzywo korzeniowe, które daje nam możliwość stworzenia wielu popisowych dań. Mało kto wykorzystuje jego potencjał.
REKLAMA
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Przepis na ciasto z buraka i banana z dodatkiem daktyli:
Oto przepis na ciasto z buraków bez cukru z dodatkiem daktyli:
Składniki:
starty burak sporek wielkości
1 banan
80 g masła
200 g mąki
1 jajko
rodzynki
daktyle
kilka suszonych moreli
odrobina soku z cytryny
łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Sparz rodzynki, daktyle i morele.
Startego buraka skrop sokiem z cytryny.
Banana obierz i rozgnieć.
Dodaj jajko.
Masło rozpuść na małym ogniu i dolej.
Połącz powyższe składniki i dokładnie zmiksuj.
Przesiej mąkę. Połącz z sodą i dodaj do masy. W razie gdyby masa była zbyt rzadka - dodaj więcej mąki.
Wymieszaj i przełóż na przygotowaną blachę. Piecz przez 50 minut. Piekarnik musi być rozgrzany do temperatury 170 stopni.
Ciasto czekoladowe z burakami z polewą
Ciasto czekoladowe z burakami w polewie to idealny wypiek na wyjątkowe okazje. Na przykład słodkie rozpoczęcie nowego roku szkolnego, ale nie tylko. Przepis jest banalny, idealny dla początkujących kucharzy. Receptura znajduje się tutaj:
Składniki na ciasto:
50-60 g kakao
180 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru białego
szklanka buraczanego purée
szklanka oleju roślinnego
3 jaja
100 g gorzkiej czekolady - posiekanej
Wykonanie ciasta:
Przesiej mąkę, dołóż proszek do pieczenia, kakao oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
Buraki, jajka i olej wymieszaj. Mokre składniki dołóż do suchych.
Dodaj posiekaną czekoladę.
Przygotuj formę do pieczenia i piecz przez 40 minut w 170 stopniach.
Składniki na polewę:
50 g posiekanej czekolady
50 ml śmietany typu kremówka
1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Śmietanę podgrzej w garnku. Dodaj miód. Doprowadź prawie do wrzenia i gwałtownie ściągnij z palnika.
Dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na trzy minuty.
Wymieszaj składniki na gładką polewę.
Polej ostudzone ciasto.
Ciasto z burakami Ewy Wachowicz - kultowy przepis ekspertki
Ciasto z burakami Ewy Wachowicz udaje się zawsze! Mimo iż przepis wyszedł spod kulinarnych "skrzydeł" ekspertki, wcale nie oznacza to, iż jest trudny w wykonaniu. Nic bardziej mylnego.
Składniki:
3-4 jaja
około 1,5 szklanki cukru brązowego
100 g gorzkiej czekolady
laska wanilii
szklanka mąki
30 g kakao
1-1,5 łyżeczki sody
200 ml oleju z pestek winogron
odrobina soli
300 g buraków
czekolada biała - do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wykonaj purée z buraków.
Czekoladę rozpuść. Odstaw do wystudzenia.
Jajka połącz z cukrem i zmiksuj.
Dolej lekko przestudzoną czekoladę.
Rozetnij laskę wanilii, wyjmij nasionka i dodaj.
Całość zmiksuj.
Do przesianej mąki dołóż sodę, sól oraz kakao.
Potem dodawaj do sypkich składników stopniowo olej.
Dodaj wcześniej przygotowaną masę i wymieszaj.
Ciasto wstaw do piekarnika na 60 minut do temperatury 180 stopni.
Po wystudzeniu udekoruj białą czekoladą.
Zobacz też: Żeń-szeń koreański - adekwatności i zastosowanie. Jaki żeń-szeń wybrać?