To jeden z najstarszych i najzdrowszych chlebów. Pierwszy przepis pojawił się w Biblii

g.pl 3 tygodni temu
Jaki jest najzdrowszy chleb na świecie? Najczęściej mowa o pieczywie pełnoziarnistym, razowym lub żytnim. Do tej listy warto jednak dodać też chleb esseński, czyli Ezechiela. Przepis na ten pyszny wypiek pojawił się już w Starym Testamencie. Dlaczego warto go jeść?
Trudno o lepszy chleb niż ten domowej roboty. Piekąc własne wyroby, mamy pewność, iż są pozbawione sztucznych ulepszaczy i na dłużej zachowają swoją świeżość. Wiele przepisów zawiera jednak spore ilości mąki pszennej i cukru. To może niektórych zniechęcić. jeżeli jednak marzy ci się chrupiące, świeże i ciepłe pieczywo prosto z pieca, zrób chleb Ezechiela. Czym jest ten wypiek?


REKLAMA


Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży


Czym jest chleb Ezechiela? To najstarsze pieczywo świata
Chleb Ezechiela, zwany też chlebem esseńskim, to jeden z najstarszych opisanych rodzajów pieczywa na świecie. Pierwsza wzmianka o nim pojawiła się w Biblii, a dokładniej w Księdze Ezechiela, napisanej około 600 lat przed naszą erą.


Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb. Będziesz go spożywał przez tyle dni, przez ile będziesz leżał na swym boku - przez trzysta dziewięćdziesiąt dni


- czytamy w Starym Testamencie. Oczywiście powyższy przepis nie jest szczegółowy, jednak przez lata piekarze opracowali recepturę, która stała się bardzo powszechna. Dziś to pieczywo jest uważane za bardzo zdrowe, ponieważ zawiera niewielkie ilości mąki pszennej i nie ma w nim ani grama cukru. Jak go przygotować?
Zobacz też: To najprostszy przepis na pyszny sos do każdego mięsa. Obiad zniknie ze stołu w pięć minut
Chleb Ezechiela: przepis. Zrób najstarsze pieczywo
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania chleba Ezechiela, to:


100 gramów ugotowanej soczewicy,
100 gramów ugotowanego bobu,
125 mililitrów zakwasu żytniego,
6 łyżek mąki jęczmiennej pełnoziarnistej,
6 łyżek mąki z prosa,
6 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
3 łyżki mąki pszennej,
350 mililitrów letniej wody,
łyżka soli.


Przepis:


Na początek dodajemy do zakwasu 3 łyżki mąki z prosa, 3 łyżki mąki orkiszowej, 3 łyżki mąki jęczmiennej oraz połowę mąki pszennej. Dolewamy do tego 200 mililitrów wody i zagniatamy ciasto. Później przykrywamy je czystą szmatką i zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 12 godzin w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy do niego pozostałą mąkę, resztę wody oraz sól. Całość mieszamy, a następnie dorzucamy zblendowane lub zmielone soczewicę oraz bób. Wszystko znów mieszamy, zagniatamy i pozostawiamy do wyrośnięcia - tym razem tylko na godzinę.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i czekamy kolejne 20 minut. Po tym czasie chleb Ezechiela będzie gotowy. Warto wystudzić go najpierw w formie, a po kilku minutach przełożyć na kratkę.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału