To źródło białka i wapnia. Dlaczego Włosi kochają ten specjał

pultusk24.pl 19 godzin temu
Północne Włochy, kraina pełna smaków i tradycji, to miejsce narodzin jednego z najbardziej rozpoznawalnych serów na świecie — parmezanu. Charakterystyczny orzechowy aromat i intensywnie słony posmak gwałtownie uczyniły go jednym z ulubieńców kulinariów na całym świecie, docenianym nie tylko za walory smakowe, ale także za korzyści zdrowotne — czytamy w Onet Kobieta. Parmezan, znany też jako Parmigiano Reggiano, stanowi jedno z kulinarnych dóbr włoskiego dziedzictwa. Długie dojrzewanie, które trwa od 12 do choćby 36 miesięcy, czyni go serowym fenomenem pod względem smaku, tekstury i wartości odżywczych. Dietetycy i kucharze chętnie podkreślają jego wyjątkowe adekwatności — od intensywnego aromatu po wysoką zawartość składników korzystnych dla organizmu.

Niezastąpiony w diecie aktywnych i nie tylko

Parmezan to prawdziwa skarbnica białka, co czyni go doskonałym uzupełnieniem diety zarówno sportowców, jak i osób wracających do zdrowia. Już niewielka porcja tego sera dostarcza pełnego zestawu niezbędnych aminokwasów. Dodajmy do tego bogactwo witamin, zwłaszcza z grupy B, w tym B12, które odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, oraz niezwykle ważne minerały — cynk, fosfor czy magnez, a otrzymujemy produkt o naprawdę szerokim spektrum korzyści zdrowotnych.

Jak wskazują badania, obec
Idź do oryginalnego materiału