Toksyczne składniki w przekąskach. Lekarz wymienia trzy. "Nigdy bym nie zjadł"

kobieta.gazeta.pl 5 godzin temu
Coraz więcej osób w trakcie zakupów zwraca uwagę na składniki w żywności. Jakie z nich mogą okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia? Oto zestawienie doktora Adriana Sznajdera. "Lepiej unikać" - zaznaczył.
Ekspert wziął pod lupę trzy składniki. Na swoim nagraniu wyjaśnił, dlaczego nie warto włączać zawierających je produktów do codziennej diety. "3 składniki, których nigdy bym nie zjadł jako lekarz" - zapowiedział w opisie filmu popularny w mediach społecznościowych lekarz.


REKLAMA


Zobacz wideo Sarsa traciła słuch."U lekarza śmiałam się i płakałam jak wariatka'"


Lekarz wymienia szkodliwe składniki. Dlaczego lepiej ich unikać?
W zestawieniu lekarza znalazł się karagen. Znajduje się między innymi w wędlinach, jogurtach, napojach roślinnych. W dużych ilościach może okazać się szkodliwy. "W badaniach na zwierzętach powodował stany zapalne jelit. Lepiej unikać, zwłaszcza przy chorobach zapalnych jelit" - informuje autor nagrania. Kolejny składnik, na który warto uważać, to guma guar. Znajdziemy ją między innymi w:


lodach,
sosach,
mleku roślinnym,
bezglutenowym pieczywie.


Dlaczego ten składnik w niektórych przypadkach okazuje się szkodliwy? Jak wyjaśnia Adrian Sznajder, może zwiększyć swoją objętość choćby 20 razy. To z kolei u niektórych osób powoduje duszności, trudności z przełykaniem oraz zaburzenia pracy jelit.


Ten składnik może nasilać stany zapalne
W zestawieniu lekarza znalazł się także olej sojowy. Znajduje się między innymi w daniach mrożonych, majonezach, sosach, chipsach. "Bardzo bogaty w kwasy omega-6, które nasilają stany zapalne w organizmie" - ostrzega lekarz.
Ekspert wyraźnie zaznaczył w swoim wpisie, iż wymienione składniki okazują się szkodliwe, gdy są spożywane w dużych ilościach. Warto więc zadbać o to, by zawierające je produkty nie były stałymi elementami naszej diety. Czy zwracasz uwagę na skład żywności? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.
Idź do oryginalnego materiału