W ramach projektu „Zaczytani w PRL-u” odbyły się niezwykłe warsztaty, które poprowadzili członkowie Koła Gospodyń Wiejskich w Kłopocie. Uczestnicy warsztatów wspólnie przygotowali dania, które królowały na polskich stołach: aromatyczną zupę jarzynową , kultową smażoną mortadelę z ziemniakami oraz klasyczną surówkę z białej kapusty . Inspiracją do stworzenia menu były znane książki kulinarne, takie jak Kuchnia polska , które przez lata towarzyszyły polskim gospodyniom. Spotkanie było nie tylko kulinarną podróżą w czasie, ale także okazją do poznania smaków i realiów życia codziennego w czasach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. Członkowie KGW „Kłopocianie” opowiadali również o dawnych zwyczajach kulinarnych i codziennym życiu na Kujawach, dzieląc się wspomnieniami i anegdotami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. BM
Tu jest jakby luksusowo – smaki PRL-u
inowroclaw.info.pl 3 godzin temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Tu jest jakby luksusowo – smaki PRL-u
Powiązane
Twarze Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego
43 minut temu
Ewa Wachowicz: Zielone szparagi w roli głównej
1 godzina temu
Polacy pokochali luksus i wyjątkowe doświadczenia
1 godzina temu
Domówka bez bałaganu i jedzenie, które robi wrażenie
3 godzin temu
Polecane
Inhibitory SGLT-2 korzystne dla funkcji nerek
3 godzin temu
Nieswoiste zapalenia jelit – skończmy ze wstydem
6 godzin temu
Co dla niemowlaka (0-1 r.ż.) na… [tabela]
9 godzin temu