Tylko makaron i resztki ze słoika. Wyszło danie, które powtarzam raz w tygodniu

kobieta.gazeta.pl 7 godzin temu
Makaron azjatycki można serwować na wiele różnych sposobów. Od lekkich sałatek po rozgrzewające dania z woka, jest tak uniwersalny, iż potrafi zaskoczyć. Jedna z jego najbardziej aromatycznych odsłon to wersja z kremowym sosem orzechowym, który łączy w sobie słodycz, ostrość i głębię smaku.
Makaron z sosem orzechowym to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni azjatyckiej, szczególnie tajskiej i chińskiej. Łączy w sobie wyrazisty smak, prostotę wykonania i możliwość modyfikowania według własnych upodobań. Sos na bazie masła orzechowego świetnie komponuje się z makaronem ryżowym lub soba, chrupiącymi warzywami i dodatkami takimi jak tofu, kurczak czy krewetki. To danie idealne zarówno na szybki obiad, jak i jako efektowna kolacja z orientalnym twistem.


REKLAMA


Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron


Przepis na makaron azjatycki. Proste składniki i efekt, który robi wrażenie
Składniki:


150 g makaronu ryżowego,
2 łyżki masła orzechowego gładkiego,
łyżka sosu sojowego,
łyżeczka syropu klonowego lub miodu,
sok z połówki limonki,
pół łyżeczki oleju sezamowego,
pół łyżeczki świeżo startego imbiru,
1-2 szczypty płatków chili (opcjonalnie)
2-4 łyżki ciepłej wody do rozrzedzenia sosu.


Jak zrobić azjatycki sos orzechowy do makaronu? Gładki, kremowy i pełen smaku
Ten sos to esencja smaku. Łączy słodycz masła orzechowego, pikantność chili, kwasowość limonki i słoność sosu sojowego. Jest szybki do przygotowania i tak pyszny, iż pasuje nie tylko do makaronu, ale także do sałatek, warzyw czy choćby kanapek.
Sposób przygotowania:


Przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłucz zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania i uniknąć sklejania się nitek. Odstaw na bok.
W niedużej misce połącz masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, syrop klonowy lub miód, olej sezamowy, starty imbir oraz płatki chili. Dodawaj stopniowo ciepłą wodę, mieszając do uzyskania gładkiej, lekko płynnej konsystencji.
W dużej misce lub bezpośrednio na patelni wymieszaj ugotowany makaron z sosem orzechowym. Dokładnie obtocz każdą nitkę, jeżeli potrzeba, dodaj odrobinę więcej wody, by sos był bardziej kremowy i otulał makaron.
Podawaj od razu, posypując ewentualnie sezamem lub posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Danie smakuje najlepiej na świeżo, ale można je również jeść na zimno, jak sałatkę makaronową.
Idź do oryginalnego materiału