Udko z indyka duszone w czerwonym winie – prostota i smak w najlepszym wydaniu

kasiaperla.blogspot.com 5 godzin temu

Jeśli szukasz dania, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyrafinowanym smakiem – to przepis właśnie dla Ciebie. Udko z indyka w sosie z czerwonego wina to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych potraw: delikatne, aromatyczne mięso, które niemal rozpływa się w ustach, oraz gęsty, głęboki w smaku sos z dodatkiem cebuli, czosnku i ziół.

To danie idealne zarówno na niedzielny obiad, jak i na specjalne okazje. Dzięki marynowaniu w winie i przyprawach, mięso nabiera intensywnego aromatu, a długie duszenie wydobywa z niego to, co najlepsze. Podawane z ziemniakami i ulubioną surówką – np. z modrej kapusty czy kiszonki – tworzy pełen, domowy i niezwykle smaczny posiłek.

Nie musisz być szefem kuchni – wystarczy trochę cierpliwości, dobra patelnia i chęci na przygotowanie czegoś wyjątkowego.

Udko z indyka w sosie z czerwonego wina

Aromatyczne, soczyste i pełne głębokiego smaku!

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 duże udko z indyka (górna część, ze skórą, ok. 800–1000 g)
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 średnie cebule
  • 5–6 ząbków czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • odrobina łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3-4 listki laurowe
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy do smażenia

Przygotowanie udźca z indyka:

1. Marynowanie mięsa z indyka (najlepiej na noc)


Udko z indyka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Umieść w głębokim naczyniu. Obierz cebulę i czosnek. Cebule pokrój w piórka, czosnek rozgnieć płasko nożem. Warzywa dodaj do udka i dopraw solą, pieprzem, kurkumą, płatkami chili oraz oregano. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Całość zalej winem i przykryj. Wstaw do lodówki na minimum 8 godzin (najlepiej na całą noc).


2. Smażenie i duszenie udka z indyka


Wyjmij udziec z indyka z marynaty (zachowaj płyn!). Osusz lekko papierowym ręcznikiem. Rozgrzej patelnię z grubym dnem i dodaj tłuszcz. Smaż udko od strony skóry, aż nabierze złoto-brązowego koloru, następnie obróć i podsmaż drugą stronę. Odłóż udko na talerz.


Na tej samej patelni wrzuć odsączoną z marynaty cebulę i czosnek – smaż na średnim ogniu do zeszklenia i lekkiego zrumienienia. Włóż ponownie udko na patelnię, wlej całą marynatę z winem.


Przykryj i duś na małym ogniu ok. 60 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste. jeżeli sos odparuje zbyt szybko, możesz dolać trochę wody lub bulionu.

3. Sos winny do mięsa z indyka i podanie


Gdy udko będzie gotowe, wyjmij je ostrożnie z patelni. Zblenduj zawartość patelni (cebula, czosnek, sos) na aksamitny, aromatyczny sos winny. Możesz doprawić do smaku.


Włóż udko z powrotem do sosu lub polej je nim na talerzu.

Jak podawać udziec z indyka z sosem własnym?


To danie doskonale smakuje z ziemniakami z wody lub puree, z buraczkami modrą kapustą lub klasyczną kiszoną kapustą.

Wskazówka

Zamiast patelni możesz użyć głębokiego rondla lub garnka z grubym dnem – ważne, by danie miało równomierne ciepło i mogło się powoli dusić.

A Ty – masz swój sprawdzony sposób na soczyste udko z indyka? Lubisz dania duszone w winie, czy może wolisz klasyczne pieczone? Podziel się swoim przepisem lub kulinarnym trikiem w komentarzu!
Idź do oryginalnego materiału