Kluseczki z kaszy manny najlepiej podawać gorące, polane roztopionym masłem i posypane startym żółtym serem. Placki również najlepiej smakują na gorąco, posypane cukrem pudrem, w towarzystwie gęstej śmietany. Pudding podaje się polany sokiem z malin lub syropem klonowym. Smacznego!
Kładzione kluseczki z kaszy manny
Składniki:
1 szklanka kaszy manny
3 szklanki mleka
2 jajka
Do podania:
5 dag tartego żółtego sera
2 łyżki masła
sól do wody
Przygotowanie:
Ugotować kaszę w mleku. Wbić jajka do ugotowanej kaszy, dokładnie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę z solą.
Przy użyciu łyżeczki brać porcje masy i wrzucać do gotującej się wody. Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię wody, chwilę je podgotować. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Placuszki z kaszy manny
Składniki:
1 szklanka kaszy manny
4 szklanki mleka
2 jajka
10 dag twarogu
1 łyżka cukru
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Ugotować kaszę w mleku, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, twaróg zemleć, lub dobrze utrzeć. Wszystkie składniki połączyć do uzyskania jednolitej masy. Z masy formować małe placuszki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Pudding z kaszy manny
Składniki:
1 szklanka kaszy manny
3 szklanki mleka
10 dag rodzynek
2 łyżki cukru
3 jaja
1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
1/3 szklanki soku malinowego
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w mleku i dwoma szklankami wody, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z ugotowaną kaszą i sparzonymi rodzynkami oraz skórką pomarańczową.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą z kaszy. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu naczynie owinąć ściereczką zwilżoną zimną wodą, pudding przełożyć na półmisek.