Wafle z kajmakiem to znakomity pomysł na szybki deser, który zrobisz w kilka minut. Słodką przekąskę lubią dzieci i dorośli. Są tak pyszne, iż w ekspresowym tempie znikają ze stołu.
Takie wafle to smak beztroskiego dzieciństwa. Moja mama często robiła także wafle z dżemem oraz z masą na bazie kakao i mleka w proszku. W przepisie poniżej podaję najprostszą wersję oraz kilka propozycji z dodatkami. Wafle smakują świetnie do porannej lub popołudniowej kawy czy herbaty.
Składniki:
Wersja podstawowa
- opakowanie wafli tortowych (u mnie 300 g)
- puszka kajmaku lub masy krówkowej (u mnie 500 g)
Opcjonalnie
- * 100 g masła do zmieszania z kajmakiem
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- powidła śliwkowe lub masło orzechowe do smarowania na przemian z masą kajmakową
- zamiast masy kajmakowej możesz użyć puszkę mleka skondensowanego, ale trzeba je podgrzewać przez około 2 – 3 godzin
* Masa kajmakowa z masłem. 100 g masła o temperaturze pokojowej ucieram mikserem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, dodaję łyżka po łyżce kajmak.
Sposób wykonania wafli z kajmakiem
Na blacie kuchennym wyścielam papier do pieczenia, który powinien być szerszy i dłuższy od wafli. Kładę pierwszy wafel i porcję masy kajmakowej. Rozsmarowuję delikatnie dzięki łyżki lub szerokiego noża po całej powierzchni. Przy smarowaniu pierwszego wafla trzeba uważać, aby nie popękał. Przykrywam drugim waflem i lekko dociskam, aby się skleiły. Czynność powtarzam, aż wysmaruję całą masę kajmakową lub zużyję wszystkie wafle. Wierzchu ostatniego wafla nie smaruję.
Dla urozmaicenia smaku, jednego lub kilka wafli możesz wysmarować powidłami śliwkowymi lub dżemu z czarnej porzeczki, dzięki czemu przełamiesz słodki smak deseru. Niektórzy posypują także wiórkami kokosowymi.
Wierzch wyścielam papier do pieczenia lub folię aluminiową i zawijam. Na górę kładę drewnianą deskę do krojenia z obciążeniem (np garnek z wodą).
Umieszczam do lodówki na minimum 2 godziny. Dzięki temu masa stężeje, a wafle zwilgotnieją i będą się dobrze kroić.
Po wyjęciu z lodówki wafle kroję w dowolne kształty np. kwadraty, prostokąty, trójkąty lub romby.
Słodka przekąska jest już gotowa. Palce lizać!
Spróbuj także https://ania-gotuje.pl/przepis/wafle-z-mleka-w-proszku/