

Drewniane deski do krojenia są jednym z częstszych wyborów ze względu na swoją trwałość i bezpieczeństwo użytkowania. W przeciwieństwie do desek plastikowych nie są tak podatne na ścieranie powierzchni podczas krojenia i nie powodują przedostawania się mikrocząsteczek plastiku do pożywienia. Aby można było korzystać z drewnianych desek przez długie lata, należy odpowiednio o nie dbać. Dowiedz się, jak to robić poprawnie.
Klasyczne mycie
Drewniane deski do krojenia należy myć każdorazowo po ich użyciu. Ważne, aby nie robić tego w zmywarce, ponieważ w wyniku wysokiej temperatury i długiego moczenia deska może popękać lub ulec odkształceniu. Mycie manualne powinno odbywać się w ciepłej wodzie z delikatnym płynem, a sama deska nie powinna znajdować się w wodzie dłużej, niż jest to konieczne do jej umycia. Umyta deska powinna zostać osuszona suchym ręcznikiem papierowym, a następnie pozostać w pozycji pionowej do pełnego wyschnięcia.
Dezynfekcja
Po kontakcie deski z produktami wymagającymi zachowania odpowiednich standardów sanitarnych takimi jak surowe mięso i ryby należy ją zdezynfekować. Można zrobić to dzięki octu — wystarczy przetrzeć lub spryskać ją roztworem octu z wodą w stosunku 1:1, a następnie umyć dzięki płynu i gorącej wody. Na koniec wysuszyć tak jak po klasycznym myciu.

Usuwanie zapachów
W celu usunięcia z deski uporczywych zapachów przyda się sól gruboziarnista i cytryna. Należy posypać deskę solą, a następnie potrzeć połówką cytryny. Po chwili spłukać i umyć oraz wysuszyć jak zwykle. Alternatywnie można użyć w tym celu również papki z sody oczyszczonej i wody.
Olejowanie
Aby utrzymać drewnianą deskę w dobrej kondycji na lata, 1-2 razy w miesiącu należy ją olejować. W tym celu całkowicie suchą deskę należy obficie polać olejem mineralnym lub specjalnie do tego przeznaczonym środkiem, a potem dokładnie wetrzeć w całą powierzchnię. Po kilku godzinach, a najlepiej po całej nocy należy zetrzeć nadmiar oleju, a deska będzie wyglądać jak nowa.
