Zapomnij o szakszuce i zrób menemen. W Turcji wszyscy zajadają się tą jajecznicą

g.pl 3 tygodni temu
Co najlepiej zjeść na śniadanie? Wiele osób najchętniej jada jajecznicę, ponieważ jest smaczna i prosta w przygotowaniu. jeżeli jednak znudziło ci się już to danie, to zrób je w wersji tureckiej. Dodatek warzyw i jogurtu sprawi, iż będzie jeszcze pyszniejsze.
Jajecznica to jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna. Zawiera dużo białka, więc dodatkowo pozytywnie wpływa na organizm. Będzie jeszcze lepsza, jeżeli do jajek dodamy warzywa. Taka wersja tej potrawy jest bardzo popularna w Turcji. Tam nosi nazwę menemen. Jak przygotować to tradycyjne danie?


REKLAMA


Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować


Co to jest menemen. W Turcji to prawdziwy rarytas
Menemen to tradycyjne tureckie danie, zbliżone do naszej jajecznicy. Różnica polega na tym, iż w Turcji jajka smaży się wraz posiekanymi w kostkę warzywami, takimi jak cebula, pomidor i papryka. Całość doprawia się solą, pieprzem i świeżymi ziołami. To danie jest bardzo podobne do bliskowschodniej szakszuki, jednak różni się sposobem podawania jaj. W menemenie najpierw należy je roztrzepać, a w szakszuce są sadzone na warzywach. Turecka potrawa jest również wzbogacana o ajran - lokalny napój na bazie jogurtu i wody. Dzięki temu całość jest bardziej aromatyczna. Menemen najlepiej podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Zobacz też: To najprostszy przepis na pyszny sos do każdego mięsa. Obiad zniknie ze stołu w pięć minut


Jak się robi jajecznicę po turecku? To bardzo proste danie
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania menemenu, to:


4 jajka
duży pomidor
papryka (czerwona lub żółta)
cebula
kilka gałązek świeżych ziół (na przykład natka pietruszki, szczypiorek, koperek),
dwie łyżki ajranu lub jogurtu naturalnego,
sól i pieprz do smaku,
masło do smażenia.


Menemen: przepis. Ta jajecznica to doskonały pomysł na śniadanie


Na początek należy sparzyć pomidora i zdjąć z niego skórkę. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę.
Następnie rozgrzewamy na patelni masło lub oliwę z oliwek. Ustawiamy średni ogień i wrzucamy cebulę. Smażymy ją przez kilka minut aż do zeszklenia.
Teraz dodajemy pokrojone pomidory i paprykę. Smażymy kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie roztrzepujemy w misce jajka, dodajemy do nich posiekane świeże zioła, sól i pieprz. Całość mieszamy i wlewamy na patelnię razem z warzywami.
Zawartość patelni cały czas delikatnie mieszamy. Gdy jajka się zetną i stworzą gładką, zwartą masę, zdejmujemy wszystko z patelni.
Menemen przekładamy na talerz, polewamy ajranem lub jogurtem naturalnym i obsypujemy resztką świeżych ziół, jeżeli nam zostały. Danie warto podać ze świeżym pieczywem.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału