Zaskakujące sposoby na eko-Wielkanoc! Oto jak Poznań świętuje bez odpadów​

ecopoznan.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Zrzut ekranu 2025-04-19 o 14.17.34


Naturalne pisanki – kolorowe cuda prosto z kuchni

Zamiast sięgać po sztuczne barwniki, wykorzystaj to, co masz pod ręką:

  • Burakidla intensywnych odcieni różu i czerwieni.

  • Czerwona kapustanadaje jajkom piękny niebieski kolor.

  • Kurkumazapewnia słoneczny, żółty odcień.

  • Łupiny cebulitworzą ciepłe, brązowo-czerwone barwy.

„Używając naturalnych produktów do farbowania jajek, zadbasz o zdrowie swoje i najbliższych. Eksperymentowanie z różnymi składnikami pozwoli ci uzyskać unikatowe efekty, które zachwycą domowników i gości przy wielkanocnym stole.” – podkreśla Paulina Zambrzycka z portalu Fajne Gotowanie.


Zakupy z głową – planuj, nie marnuj

Przedświąteczne zakupy mogą być pułapką. Aby uniknąć marnowania jedzenia:

  • Sporządź listę zakupów i trzymaj się jej.

  • Kupuj lokalnie i sezonowo – to zdrowsze i bardziej ekologiczne.

  • Unikaj nadmiaru – lepiej dołożyć niż wyrzucać.

Jeśli mimo wszystko zostanie Ci jedzenie, nie wyrzucaj go! W Poznaniu działają jadłodajnie Caritas oraz Jadłodzielnia Wildecka, gdzie możesz podzielić się nadmiarem z potrzebującymi.


Ekologiczne porządki – czystość bez chemii

Świąteczne sprzątanie nie musi oznaczać użycia agresywnych detergentów. Wypróbuj naturalne środki:

  • Ocet i wodadoskonałe do mycia okien.

  • Oliwa z oliwek z octemświetnie nabłyszcza meble.

  • Skórki pomarańczynaturalny odświeżacz powietrza.

„Wielkanoc to najważniejsze święta chrześcijańskie, które są nierozerwalnie związane z naturą. Podczas świątecznych przygotowań nie można zapominać o środowisku.” – przypomina portal Eko360.


Lany Poniedziałek – zabawa z umiarem

Tradycyjny śmigus-dyngus to świetna zabawa, ale warto pamiętać o oszczędzaniu wody. Zamiast wiader, użyj butelek z rozpylaczem lub małych kubków. To równie zabawne, a znacznie bardziej ekologiczne.


Podziel się nadmiarem – pomóż potrzebującym

Po świętach często zostaje dużo jedzenia. Zamiast je wyrzucać, podziel się nim

  • Jadłodajnie Caritasprzyjmują nadmiar jedzenia i rozdają potrzebującym.

  • Jadłodzielnia Wildeckamiejsce, gdzie możesz zostawić lub zabrać jedzenie.

  • DobroCzynna Lodówka przy ul. Półwiejskiej 26czynna od 12:00 do 20:00

„Zachęcam wszystkich do dzielenia się z innymi. Świąteczne potrawy są smaczne, ale czasem bywa ich po prostu za dużo. Nie marnujmy jedzenia, podzielmy się nim z osobami, które tego potrzebują.” – apeluje Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania

Idź do oryginalnego materiału